3 tips bij het stoken van een kachel

Vloer

Wanneer u een kachel in huis hebt, dan wilt u daarmee stoken ook natuurlijk. Wel is het van belang om dit op een goede manier te doen. Daarom vindt u hier drie hele belangrijke tips die onze Belgische schoorsteenvegers hebben opgesteld. In de eerste plaats is het essentieel om alleen hout met een keurmerk te stoken. Dit is het beste materiaal om te gebruiken in een haard. Het is veiliger dan andere materialen zoals papier en karton. Het stookt bovendien beter en gezonder dan andere soorten hout. In alle opzichten is het dus slim om voor deze houtsoort te gaan.

Laat alles tijdig reinigen

Een schone schoorsteen is in veel opzichten van belang. In de eerste plaats is dit natuurlijk beter voor de hygiëne. Daardoor kunt u er op een meer gezonde manier gebruik van maken. Daarnaast is het ook zo dat de schoorsteen er minder kwetsbaar door wordt. Doordat het vuil wat er tijdens het stoken en via andere wegen in terechtkomt, vlam kan vatten waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Door de schoorsteenveger er tijdig mee te laten werken, is te voorkomen dat dit gebeurt. Doe dit minimaal een keer per jaar. Al is het vaak slim om vaker te laten schoonmaken.

Stook niet te lang

Het is slim om het aantal stookuren wel iets te beperken. Een aantal uurtjes per dag is geen probleem, maar houd het daar dan ook bij. Denk bijvoorbeeld aan drie tot vier uur per dag. Sla ook zo nu en dan eens een dag over. Dit ook met het oog op de mate waarin de schoorsteen belast wordt. Ook is het iets goedkoper om niet te veel hout op te stoken. Op die manier doet u er net wat langer mee. Het moet natuurlijk wel ook gewoon leuk blijven om te doen. Beperkt daarom de stookuren per jaar.