4 tips voor een optimaal gebruik van je wasmachine

Haal jij het meeste uit je wasmachine? In deze blog zetten we 4 handige tips op een rijtje. Zo verleng je de levensduur van je machine en bespaar je ook nog eens op energiekosten.

Tip #1: Zuinig wassen

Een wasmachine heeft veel verschillende opties en programma’s. Om zuinig te wassen zijn er een aantal zaken om op te letten. Kies bij de aanschaf voor een wasmachine met een goed energielabel. Oudere wasmachines zijn misschien goedkoper in de aanschaf, maar zorgen uiteindelijk voor hogere maandelijkse kosten. Daarnaast is het aan te raden om altijd een was met een volle trommel te draaien, met een lage temperatuur. Ook hebben veel wasmachines een ecostand, waarbij de wasmachine minder energie verbruikt.

Tip #2: Vergeet het onderhoud niet

Een wasmachine is onderhoudsarm, maar niet helemaal onderhoudsvrij. Zo is het noodzakelijk om regelmatig de pluizenfilter en de rubberen rand schoon te maken. Vergeet ook de buitenkant van de wasmachine niet! Met deze trucjes verleng je op een eenvoudige manier de levensduur van de machine.

Tip #3: Huren?

Wist je dat het ook mogelijk is om een wasmachine te huren? Zo betaal je een vast bedrag per maand, voor de nieuwste A-merk wasmachines. Dit bedrag is dan inclusief volledige garantie, zoals bijvoorbeeld voor reparaties. Een wasmachine kan je huren voor een huurtermijn van 5 jaar, daarna ontvang je weer een nieuw apparaat met de nieuwste functionaliteiten. Een wasmachine huren is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld niet in een keer beschikt over dit bedrag en liever kiest voor totaal gemak en service.

Tip #4: Sorteren van wasgoed

Een wasmachine heeft vaak tot wel 15 verschillende programma’s. Denk aan katoen, fijne was, wol, jeans en nog veel meer. Het is daarom slim om je wasgoed te sorteren. Het draaien van een lege wastrommel kost veel energie, dus kijk goed wat je kan combineren. Daarnaast is het aan te raden om wasgoed (zoals lingerie), in een speciaal waszakje te doen. Zo voorkom je dat de wasmachine beschadigd en alles blijft langer mooi.