Brandveilig wonen

Wanneer je eindelijk je eigen huis hebt wil je natuurlijk veilig wonen. Natuurlijk wil je niet dat er wordt ingebroken. Maar wist je dat je je huis ook goed moet beveiligen tegen brand. Het is gebleken dat gemiddeld de brandweer per dag meer dan tien keren moet uitrukken na een brandmelding.

De meeste branden beginnen vaak in de keuken wanneer men bezig is te koken. Maar wat ook regelmatig voor brand kan zorgen zijn bijvoorbeeld kaarsen, smeulende sigaretten, open vuur en elektrische apparaten.

Om er snel bij te zijn wanneer een brand uitbreekt dan kan je het liefst rookmelders plaatsen op belangrijke plekken in het huis.

Plaats rookmelders

Wanneer in de nacht brand uitbreekt dan zijn het de rookmelders die mensen levens redden. De rookmelders die het meest gebruikt worden zijn de optische melders. Het is een lichtgevoelige cel apparaat dat rook waarneemt en dan gelijk af gaat. Plaats je meerder van deze rookmelders in je huis zorg ervoor dat je ze met elkaar kan verbinden. Dat wil zeggen dat wanneer één rookmelder afgaat alle andere rookmelders ook gelijk afgaan.

Leestip: https://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/normen-wet-en-regelgeving/snf-keurmerk/

Regelmatig testen

Heb je een rookmelder die werkt op batterijen dan zal je deze rookmelder regelmatig moeten testen om te kijken als het nog goed werkt. Zoals je weet kunnen batterijen maar een jaartje mee. Gelukkig kan de rookmelder zelf ongeveer 10 jaren mee. Probeer de rookmelder ook schoon te houden van stof of vuil zodat het optimaal kan blijven werken.

Je kan de rookmelders het liefst plaatsen aan het plafond. Plaats ze tenminste 50 centimeter verwijderd van een muur of hoek.  Je kan een rookmelder plaatsen op de begane grond in de gang tussen de woonkamer en de keuken. Verder kan je op elke verdieping een rookmelder plaatsen. Probeer de rookmelder niet te plaatsen in de keuken, boven een verwarming, in de garage of in de badkamer.

Uitgelicht: https://www.royalsafety.nl/diensten-onderhoud/brandveiligheid/snf-controle/ 

Koolmonoxide is gevaarlijk

Wanneer er tijdens een brand te weinig zuurstof is voor het volledig op branden van kolen, gas, olie of hout dan ontstaat er koolmonoxide. Het is een gevaarlijke en giftige gas omdat het ook geen geur heeft. Je hebt niet eens door dat je het inademt. Krijg je veel koolmonoxide binnen dan kan je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn hartkloppingen en slaperigheid. Je kan er zelfs bewusteloos raken en zelfs eraan doodgaan.