De rolsteiger en de kamersteiger: wat is het verschil?

kamersteiger

Als je met een klus aan de slag gaat waar je een steiger voor nodig hebt, dan kun je deze huren of kopen. Ga je echter online op zoek naar een geschikte steiger, dan zul je al snel zien dat er eindeloos veel keuze is. Moet je een kamersteiger hebben, een vouwsteiger of een rolsteiger? Je leest het allemaal hieronder.

Er wordt doorgaans eigenlijk onderscheid gemaakt tussen twee soorten steigers:

  • de kamersteiger
  • de rolsteiger

Nu denk je wellicht: en de vouwsteiger dan? Maar de vouwsteiger is eigenlijk gewoon een andere naam voor de kamersteiger. Deze verschilt behoorlijk van de rolsteiger, maar het voornaamste verschil is de afmeting. 

rolsteiger

Kamersteiger: afmetingen zijn beperkt

Een kamersteiger is – zoals de term al doet vermoeden – bedoeld voor in huis. De steiger is dan ook compacter in elk opzicht. Een kamersteiger is niet alleen vaak minder breed maar ook minder hoog dan een steiger die voor buiten bedoeld is. Je kunt de kamersteiger bovendien gemakkelijk in elkaar vouwen en opbergen. Vandaar de term vouwsteiger.

kamer steiger

Rolsteiger: bedoeld voor buiten

De rolsteiger is een ander verhaal. Deze kan behoorlijk hoog zijn, al zijn er ook rolsteigers die slechts vier meter hoog zijn. Bovendien is de rolsteiger gemakkelijk te verplaatsen. Een rolsteiger heeft ook vrijwel altijd meerdere platformen. Een platform is als het ware een plank die in de steiger bevestigd is, waar je op kunt staan. Er kunnen dus meerdere niveaus in een steiger zitten zodat je met meerdere mensen tegelijk aan een project kunt werken.