De vloer die tegen een stootje kan

Zeker wanneer je een gezin hebt, is een vloer die tegen een stootje kan een absolute must. Er wordt op gespeeld, er belandt zo nu en dan eens een beker limonade of schaaltje yoghurt op de grond en de hoeveelheid modderige schoenen die in en uit loopt valt ook nauwelijks bij te houden. Je druk maken over viezigheid of beschadigingen aan je vloer is dan wel het laatste dat je wilt. Maar welke vloer kan tegen een stootje en is gemakkelijk schoon te maken?

Hoe doen scholen het?

Om een goede keuze te kunnen maken als het gaat om een vloer die goed ‘bestand’ is tegen kinderen, is het aan te raden om eens een kijkje te nemen op die andere plek waar ze met kinderen te maken hebben: scholen. Of kinderdagverblijven, uiteraard. Wat opvalt is dat deze bijna allemaal voor een vinyl vloer kiezen. Logisch ook wel, want vinylvloeren zijn misschien wel het meest bestand tegen alles dat kinderen met zich meebrengen. Ze beschadigen niet al te snel, zijn heel gemakkelijk weer schoon te maken en schrikken niet van water, yoghurt of wat dan ook: alles wat vloeibaar is en op de grond belandt, maak je zo weer schoon. Zelfs als je het uren laat liggen zal er niet of nauwelijks schade aan de vloer optreden.

Een vinyl vloer is er in verschillende gradaties, waarbij scholen en kinderdagverblijven natuurlijk kiezen voor een zware kwaliteit. Hier wordt de hele dag op gelopen, gespeeld, gemorst, dag in dag uit. Dat vraagt om een vloer die hier perfect tegen bestand is, en die zelfs bij dagelijks flink dweilen lang mooi blijft. Thuis zal het er als het goed is iets rustiger aan toe gaan, en kun je doorgaans af met een wat minder zware kwaliteit.

Wil je dat wel in je huis?

Vinyl vloeren zijn handig, omdat ze tegen een stootje kunnen en zo makkelijk schoon te maken zijn. Maar ze roepen bij menigeen ook echt het gevoel van een school op. Geen vloer die je in je huis wilt leggen, toch?

Daar is de laatste jaren flink verandering in gekomen. De vinylvloeren die we kennen uit scholen zijn namelijk niet te vergelijken met het vinyl laminaat dat je in huizen steeds meer tegenkomt. De eigenschappen zijn hetzelfde, ook dit laminaat is bestand tegen vocht, vuil en spelen, maar de vorm compleet anders. De losse stroken zijn er in tal van dessins, en hebben iets weg van laminaat. Leggen is een fluitje van een cent, het materiaal laat zich makkelijk snijden en plaatsen, en de vloer gaat lang mee. Een prima keuze voor een druk huishouden!