De waarde van een woning inschatten? Dat doe je met een taxatie
Wanneer je in het bezit bent van een pand of een woning (als bewoner of als eigenaar), dan kan het om de meest uiteenlopende redenen zo zijn dat je op een gegeven moment de waarde van het onroerend goed in kwestie wilt weten. Ook wanneer je een huis wenst te kopen kan dit uiteraard het geval zijn. Als we het hebben over het inschatten van de waarde van een pand, dan praten we eigenlijk over taxeren. Voor een taxatie woning in Den Haag kun je bijvoorbeeld een veelzijdig makelaarskantoor inschakelen, al zijn er ook kleinere bedrijven actief als taxatiespecialisten. Hoe dan ook, het taxeren van een woning is gelukkig niet iets dat lang hoeft te duren. Men werkt in feite een gestandaardiseerd formulier af aan de hand waarvan een inschatting van de woningwaarde wordt gedaan. In hooguit één of twee weken kan dit wel gedaan zijn. Dit is dus niet hetzelfde als een bouwkundig rapport waarin actief op zoek wordt gegaan naar mogelijke gebreken van een woning.
In welke gevallen laat je je huis taxeren?
Hierboven hebben we al globaal twee situaties geschetst waarin je een woning zou kunnen laten taxeren. Goed om te weten is echter dat dit in veel meer situaties nuttig kan zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende situaties:
- Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten kan de geldverstrekker een taxatie als voorwaarde stellen. Zo weet de verstrekker wat de waarde is van het object waarover een hypotheek wordt verstrekt.
- Als je je huis verkoopt. Dankzij een taxatie weet je wat een reële vraagprijs is.
- Als je het niet eens bent met de veronderstelde WOZ-waarde van je woning. Via een taxatierapport kun je deze waarde mogelijk veranderen. Dit kan belastingtechnische voordelen opleveren.
- Wanneer bij een echtscheiding de boedel verdeeld moet worden.