De western red cedar boom

cedar hout

De Western Red Cedar, ook wel de Thuya Plicata genoemd, is een naaldhoutsoort dat behoort tot de familie van de cipresfamilie (cupressaceae).Thuya Plicata is in het Nederlands ;Reuzenlevensboom’. Het houtsoort is doordat het gemakkelijk te bewerken ismte gebruiken voor gevelbekleding, dakranden, venster ramen, pergola’s, etc. Dit kan gedaan worden met de hand maar ook door machines. Het stof dat bij de bewerking vrijkomt kan een ergerend effect hebben op de huid. Daarom is het belangrijk voor een goede afzuiging te zorgen. Het hout wordt veel gebruikt voor de uitstraling van woningen en gebouwen, maar waar komt deze houtsoort eigenlijk vandaan?

Herkomst

De Western Red Cedar is een botanische soort dat voornamelijk groeit in de Canadese provincie British Columbia. Het verspreidingsgebied van het houtsoort loopt van zuid-Alaska tot en met Californië. Maar dit zijn niet de enige plekken waar het hout groeit. Ook in de regenwouden bij het westelijke deel van de Casade Mountains groeit het Western Red Cedar. De boom is een lid van de cipresfamilie. Dit is een familie van bomen en coniferen. Over het algemeen zijn de leden te vinden in de subtropen, koelere gebieden en op bergtoppen. Doordat de Western Red Cedar in regenwouden groeit ontstaat er een aanmerkelijke ecologische voorraad. Het klimaat in de regenwouden is erg gunstig voor het voortbestaan van de houtsoort. 

Beschrijving

De Western Red Cedar heeft niet een kleur. De kleuren van de houtsoort kunnen enorm verschillen. Zo kan het een gele-, rode- en chocolade bruine tint hebben. In het hout wisselen de stroken elkaar af in lichte en donkere kleuren. De kleuren van de boom zeggen niks over de kwaliteit van het hout. De boom kan zo’n 75 meter lang worden met een gunstig klimaat. De boom wordt de ‘Reuzenlevensboom’ genoemd omdat het een van de hoogste bomen ter wereld is. Daarbij kan de boom heel oud worden. Denk hier aan zo’n 1000 jaar oud. Dat is erg uitzonderlijk.