Duurzaamheid: zo maak je het verschil

Verduurzamen is natuurlijk echt een hot topic de afgelopen jaren en dat natuurlijk niet zonder reden. Door klimaatverandering, dat negatieve gevolgen heeft voor al het leven op aarde, moet er wel verduurzaamd worden. Dit zien we dan ook op vele gebieden terug.

Denk bijvoorbeeld aan hoeveel elektrische auto´s je nu ziet rijden ten opzichte van een aantal jaren terug. Er gaat werkelijk geen dag voorbij of je ziet wel ergens een Tesla rijden. Hetzelfde kun je zeggen over het aantal windmolens dan gebouwd wordt, ook dit is namelijk fors gestegen de laatste paar jaar. Maar je ziet het ook terug in kleine dingen zoals het aantal vlees dat verkocht wordt – dit daalt namelijk sterk – en de rietjes die je krijgt bij je drankje – deze zijn allang niet meer van plastic.

Dat verduurzamen dus belangrijk is dat is wel duidelijk, maar wat kan jij nu als particulier doen om te verduurzamen. Zijn er goede opties die je kunt overwegen. Wij denken van wel en daarom proberen we je in dit artikel vast op weg te helpen. 

Paar tips

De meest voor de hand liggende optie om je huis snel te verduurzamen is natuurlijk door zonnepanelen te plaatsen op je dak. Door al een aantal zonnepanelen te plaatsen, kun je je eigen energieverbruik al opwekken via zonne energie. Erg groen dus! Daarnaast is een bijkomstig voordeel dat het plaatsen van zonnepanelen ook nog eens als waardevermeerdering voor je huis werkt. Het is dus hoe dan ook een goede investering!

Maar er zijn meer dingen die je met je dak kan doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een sedum dak, ofwel een groendak. Een sedum dak, geplaatst door bijvoorbeeld de Dakvergroeners, is goed voor de luchtkwaliteit en werkt ook nog eens isolerend. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel erg leuk uit, en vergroen je letterlijk je dak. Wederom een goede investering dus!