Een boor gebruiken voor je verbouwing
Stel je wilt gaan verbouwen, maar je weet niet precies wat je moet gebruiken. Dat kan! Bijvoorbeeld boren. Er zijn verschillende boren die voorzien zijn van een schacht en een kop. De kop voert de verspanende bewerking uit; met de schacht wordt de boor in de boorhouder van de machine geplaatst. Voor iedere klus is de juiste boor. Dat is de reden waarom er zo veel verschillende boren te verkrijgen zijn. Zo gebruik je voor het boren in hout een andere boor dan dat wanneer je gaat boren in bijvoorbeeld beton. Dit is niet zomaar. Dit heeft onder andere te maken met de hardheid van het materiaal met de functie van de specifieke boor.
Het is goed om te weten waar je mee werkt en waarom je er mee werkt.
SDS boor
Je vraagt jezelf eerst af waar je de boor voor wilt gaan gebruiken. De duurste SDS boor hoeft niet de beste te zijn voor jouw toepassing. De goedkoopste SDS boren zijn de standaard SDS-plus betonboren met de twee snijder kop, voor normale werkzaamheden in steen en beton zonder ijzer heb je hieraan gewoon een goede SDS-boor. Dien je te boren in gewapend beton of dienen de gaten mooi rond te zijn, dan is de goede SDS boor de viersnijder variant.
Metaalboren
Er zijn verschillende diktes in metaalboren te vinden. Boren in metaal is een klusje dat voor de gemiddelde doe-het zelver niet zo vaak voorkomt. Meestal boor je in steen of hout. Op z’n tijd kan het nodig zijn een gaatje te boren in staal, aluminium of een andere metaalsoort, en dan klaar je die klus het liefst zonder problemen of beschadigingen.
In elke standaard boorset zitten een paar metaalboortjes. Je kan ze herkennen aan de scherpe punt, die ervoor zorgt dat de boor bij de eerste rotaties direct het metaal induikt.
Betonboren
Een SDS max betonboor is bedoelt voor het boren in harde steensoorten en beton. Moet je boren in steen maar heb je geen steenboor, met een betonboor kan je uiteraard ook gewoon in steen boren. Vaak is dit dan de juiste keuze. De dikkere maten betonboren zijn afgedraaid op 14 mm zodat de betonboor altijd in een standaard boormachine past.
Je herkent een betonboor zonder een scherpe punt. De kop van de boor is vrij stomp met twee snijvlakken die gemaakt zijn van een harder materiaal dan de boor zelf. De snijvlakken van de punt van de betonboor breken het beton en het materiaal wordt door de spiraal goed afgevoerd. In tegenstelling tot de steenboor is deze vaak wat donkerder van kleur en mat gezandstraald en als zodanig vaak te onderscheiden.