Een groene leeromgeving creëren
Het creëren van een groene leeromgeving voor leerlingen heeft verschillende voordelen en is daarom een belangrijk thema voor steeds meer scholengemeenschappen. Een verbeterde gezondheid en welzijn, betere presentaties, milieubewuste leerlingen en een verbeterde luchtkwaliteit zijn slechts enkele voordelen van een groen schoolplein. Hoe creëer je een groene leeromgeving voor je leerlingen? Dat lees je in deze blog.
Kies de juiste planten
Zorg ervoor dat je planten kiest die passen bij de lokale omstandigheden, zoals bodemtype, licht en temperatuur. Kies ook voor planten die weinig onderhoud nodig hebben en bestand zijn tegen veelvuldig gebruik. Planten die goed werken zijn bijvoorbeeld de vlinderstruik. Deze plant geeft prachtige bloemen en trekt in de lente en zomer bijen en vlinders aan. De plant is sterk en goed bestand tegen droogte. De verschillende functies maken dit een ideale plant voor op een groen schoolplein.
Verder werken kruiden ook erg goed op een schoolplein. De kruiden zijn eetbaar en kunnen zo direct verwerkt worden in het lesplan.
Veiligheid
Een groen schoolplein moet een veilige omgeving zijn voor de kinderen om te ontdekken en te leren. Vermijd daarom planten met giftige delen. Plaats daarnaast geen planten met grote, uitstekende wortels op plekken waar kinderen er gemakkelijk bij kunnen en letsel kunnen oplopen. Ook planten met stekels en doorns worden afgeraden om te planten op een groen schoolplein. Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen zich zo snel blesseren.
Groen onderhoud
Een groen schoolplein brengt de verantwoordelijkheid mee om regelmatig onderhoud te plegen. Onderhoud het groen regelmatig door het onkruid te verwijderen, planten te snoeien en bomen en struiken bij te houden. Verzorg daarnaast de planten regelmatig door ze te regelmatig plantenvoedsel te geven. Je kunt het groenbeheer ook uitbesteden aan een externe, gespecialiseerde partij. Zo weet je zeker dat het groen er altijd veilig en verzorgd bij ligt op het schoolplein.
Samen werken en leren
Laat kinderen betrokken zijn bij het onderhoud van het groen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een moestuin of het organiseren van een tuinclub. Zo leren kinderen over het belang van groen en natuur, en ontwikkelen ze verantwoordelijkheidsgevoel. Dit kun je aanbieden als buitenschoolse activiteit of door samen te werken met een lokale kinderopvangorganisatie.
Duurzaamheid
Overweeg bij het kiezen van planten en het beheer van het groen de duurzaamheid ervan. Kies bijvoorbeeld voor inheemse plantensoorten die beter bestand zijn tegen ziektes en plagen en minder water nodig hebben. Gebruik indien mogelijk duurzame technieken zoals regenwateropvang of het gebruik van compost. Zo leren de kinderen ook het belang van duurzaamheid, het milieu en nemen ze de verantwoordelijkheid om mee te bouwen aan een duurzame wereld.