Een nieuwe bank: Welke opstellingen past bij mij?

Je woonkamer is toe aan een gloednieuwe bank die aan al je wensen voldoet! Het aanschaffen van een nieuwe bank is een behoorlijke taak aangezien je rekening moet houden met veel verschillende zaken, van stof- en kleurkeuze tot opstelling. Je nieuwe sofa, loungebank of hoekbank kan dé eye-catcher van je woonkamer worden en zal door jezelf en je gasten veel worden gebruikt, vandaar dat een nieuwe bank een belangrijke toevoeging is aan je woonkamer.
Qua opstellingen zijn er veel keuzes en mogelijkheden. Ga je voor de grote hoekbank, de comfortabele loungebank of juist voor een compacte sofa met bijpassende fauteuils? In deze blog behandelen we alle mogelijke opstellingen

Hoeveel ruimte heb je?
De oppervlakte van je leefruimte heeft een grote impact op de opstelling die het beste bij jou en je woonkamer past. Zo vraagt een bescheiden woonkamer om een originele indeling. Je ziet vaak dat men het formaat van de zitmeubels aanpast aan de oppervlakte van de ruimte. Een goed voorbeeld hiervan is een kleine woonkamer met meerdere en kleine meubels wat juist zorgt voor een vol en compact gevoel.
Door juist een grote bank, zoals een loungebank of hoekbank, in een compacte ruimte te plaatsen blijft het rustig.


Een compacte woonkamer kun je het beste vullen met één groot zitmeubel.

Bij een grotere woonkamer is het belangrijk dat de ruimte goed wordt gevuld met meerdere meubels of juist één grote bank, zoals twee sofa’s of één mega hoekbank. Probeer hierbij gebruik te maken van de functionele leegte van de woonkamer door bijvoorbeeld een bank midden in de ruimte te plaatsen i.p.v. tegen de muur. Hierdoor wordt de ruimte gevuld en kan de bank ook nog eens als room-divider worden gebruikt.

Bank met stoel
Pallmore sofa met bijpassende Palermo fauteuil

In de winkel lijkt een bank vaak veel kleiner dan wanneer deze bij je thuis in de woonkamer staat.  Dit komt doordat de bank vaak in een grote showroom staat. Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel ruimte een nieuwe bank inneemt tot hij in je woonkamer staat. Het is daarom aan te raden om het formaat van je gewenste bank na te bootsen. Dit kun je doen door de bank op te meten en vervolgens  kranten of tijdschriften op de vloer in je woonkamer neer te leggen.  Zo krijg je een goed beeld of de bank te groot of juist te klein is voor je woonkamer en weet je gelijk of er nog genoeg loopruimte over is.

Sofa
Met een sofa zit je altijd goed! Dankzij zijn compacte formaat kan een sofa terecht in elke woonkamer. Bij grote leefruimtes is het belangrijk om de gehele ruimte goed te vullen, zodat er een gezellige en gevulde woonkamer ontstaat. Dit kan goed door twee sofa’s te plaatsen.

Wil je graag een sofa en ook de mogelijkheid om s ’avonds lekker je benen te strekken? Dan is het een optie om een bijpassende poef, ook wel hocker genoemd, te bestellen. Een hocker heeft pootjes en is daarom makkelijk te verplaatsen. Vandaar dat je hem makkelijk in de hoek kunt zetten als je hem niet gebruikt. Handig toch?

Sofa
Deze Giorno sofa is voorzien van een bijpassende hocker.

Loungebank
Wil jij heerlijk op je bank ploffen en lekker languit kunnen genieten van je favoriete serie, film of boek? Dan past de loungebank perfect bij jou. Tegenwoordig heb je qua zitcomfort ook diverse mogelijkheden. Ga je voor een zachte vlokkenvulling waar je lekker in wegzakt of juist voor een wat stevigere vulling met koudschuim?
Ook bij een loungebank bepaal jij welk formaat het beste bij jou en de woonkamer past.
Hoekbank

De Merlin loungebank is in verschillende formaten beschikbaar

Hoekbank
Ontvang je vaak bezoek? Of vindt je het gewoon gezellig om met veel mensen bij elkaar op de bank te zitten? Dan is een comfortabele hoekbank wellicht een optie voor je! Met een hoekbank kun je qua formaat alle kanten op. Op deze manier kun je een mega hoekbank samenstellen of juist voor een compacte uitvoering gaan.
Bank Deze Calmont hoekbank is voorzien van een gecapitonneerde rugleuning

Er zijn ook hoekbanken met een eiland-gedeelte, dit is de perfecte combinatie tussen een hoekbank en een loungebank. De rugleuning loopt door de hoek om, waardoor er een extra zitplaats ontstaat. Het eiland kun je gebruiken om heerlijk op te loungen.

Mooie bank
Giorno hoekbank met eiland element

Wellicht sta jij op dit moment op het punt om je woonkamer opnieuw in te richten of misschien zoek je simpelweg een nieuwe bank. Ik hoop dat je met deze tips de perfecte leefruimte kunt samenstellen! Bekijk gerust eens de collectie van UrbanSofa  om inspiratie op te doen!