Een vijgenboom kopen?

 Over het algemeen wordt gezegd dat in ons klimaat geen vijgenboom past, maar dit is gewoon onzin. Je kunt prima een vijgenboom kopen. De vijgenboom is een gemakkelijke boom die zich snel aanpast aan een nieuw klimaat. Door de keuze van het juiste ras en een goede standplaats, levert de boom ieder jaar weer nieuwe vruchten op. U kunt ze zo in de grond zetten en veel aandacht hoeft u ze ook niet meer te geven. Ze hoeven namelijk niet vaak gesnoeid te worden.

 Vijgensoort in ons klimaat

De meeste vijgensoorten in Nederland kunnen de winter overleven. In wat strengere winters kunnen de vruchten van de boom wel afvriezen. Dus kijk wel eerste welke rassen je van de vijgenboom kopen. Als het weer eenmaal weer wat warmen is, komen de vruchten weer tevoorschijn. In veel tuincentra is de vijgenboom vaak naamloos, dus vraag dan na welke ras het is.

 Waar moet u een vijgenboom planten?

 Voordat je een vijgenboom kopen, is het verstandig om alvast een geschikte plaats uit te zoeken. Een vijg zet je het liefst op een beschutte en warme plek. Het beste is om de jonge boom tegen een muur of een schutting te zetten. Als het kan zet je hem tegen een schuur. De wand zorgt ervoor dat de koude wind uit het noorden wordt geblokkeerd. Heb je deze bovenstaande plekken niet? Probeer er dan voor te zorgen dat de vijg ten minste uit de wind staat. Plant de vijg het liefst niet in een pot, tenzij je een ras kiest die de winter moet overleven. Een vijgenboom heeft houdt niet van natte tenen. Zorg er dus voor dat de vijg zeker niet te nat staat. Een manier om te zorgen dat de boom niet te nat staat, is door een hoge plek uit te zoeken. Het water zakt dan vanzelf naar een diepere plek in de tuin, waardoor de plant niet verzuipt in het water. Ook in een tuinkas kun je gemakkelijk vijgen telen. De bovenstaande omstandigheden zijn zo in een kas te creëren. Helaas hebben de meeste mensen niet de plek of de financiële situatie voor een extra kas in de tuin.