Grote schoonmaak in één dag!

Buiten is het koud en zonnig. De eerste knopjes verschijnen voorzichtig al aan de bomen. In de buurt is zelfs al een stel jonge ganzen met kleintjes gespot. De voorjaarskriebels zijn vroeg dit jaar!

En daarmee is het misschien ook wel tijd om eens na te gaan denken over een ander jaarlijks fenomeen tijdens het voorjaar: de grote schoonmaak. Zie jij hier erg tegen op? Dat hoeft niet! In één dag kan je de klus klaren, met deze geweldige cleaning tips!

De voorbereiding

Om deze dag zo efficiënt mogelijk in te richten zijn er wat kleine voorbereidingen nodig. Licht allereerst het hele gezin alvast in. Zo heeft niemand een excuus om deze dag te spijbelen. Velen handjes maken licht werk! Daarnaast zal je van te voren de nodige voorbereidingen willen treffen. Niet alleen schoonmaakmiddel, maar ook de nodige kartonnen dozen of vuilniszakken verzamelen. Ga je voor een grondige aanpak? Dan is een afvalcontainer huren misschien wel een idee.

Dagstart

Als je je favoriete playlist aan hebt gezet en je koffietje op hebt gedronken, is het tijd om te beginnen. Begin met het inspuiten van de (combi-) oven met een grondige reiniger, zodat dit chemische goedje lekker kan intrekken. De dekbedden hang je buiten en de wasmachine gaat aan. Gooi alle ramen lekker open om de boel te luchten en sluit deze pas weer als je daar begint met schoonmaken.

Woonkamer

Om het schoonmaken van de woonkamer wat behapbaarder te maken, kan je deze in verschillende segmenten opdelen. Ruim ieder deel stuk voor stuk op. Aan het einde kan je de hele boel in één keer stofzuigen en dweilen.

Keukenkastjes

Sopje weg, en volgende stop: de keuken. Ga ieder kastje stuk voor stuk langs. Evenals aljle lades en plankjes. Kastje leeg, sopje er door, schone spulletjes terug. En weggooien wat je niet meer nodig hebt. Check ook de houdbaarheidsdatum van etenswaren. Vergeet tijdens het poetsen vooral de vieze vingers op de deuren en lichtknopjes niet!

De kledingkast

Je wasmachine zal inmiddels de eerste ronde wel hebben gehad. Gooi nu je gordijnen erin, die je later nat ophangt. Volgende onderdeel: je kledingkast. Hanteer als regel: twee seizoen niet gedragen? Weg ermee!

Slaapkamer

Na een lekkere lunchpauze kan je terug naar de slaapkamer. Keer het matras om, maak je bed schoon en op. Vergeet bij het stofzuigen niet de plintjes en maak je jaloezieën of lamellen schoon met twee washandjes (aan iedere hand één).

De kleine kamertjes

We gaan als een speer! De hal. Ook hier niet plintjes vergeten, evenals lampenkappen. Als laatste: de kleine kamertjes van het huis. Toilet en badkamer. Sop de tegels grondig. Vergeet niet de vieste plekjes uit de wc: de spoelknop en de deurklink. Een extra fris gevoel? Zet wat geurkaarsen in huis en verspreid een heerlijk fris luchtje!

Troep weggooien, bezems uitkloppen, afwasborstel in de vaatwasser en het zit er al weer op!