Hoe bepaal ik de waarde van mijn woning?

De waarde van je woning kan erg belangrijk worden wanneer je bijvoorbeeld wilt verhuizen, een verbouwing wilt uitvoeren of simpelweg benieuwd bent wat de waarde van uw woning de afgelopen jaren heeft gedaan.

Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen wilt de bank graag weten wat de huidige waarde van je woning is. Dit om mede te bepalen of wat de hypotheek van een eventuele koper gaat doen.

Ook als je gaat verbouwen is het interessant alvorens je woning te laten taxeren. Hiermee kun je gemakkelijk meten of je woning meer of minder is waard geworden naar de geplande verbouwing. Ook kan het interessant zijn om de huidige waarde van je woning te weten om eventuele vervolgstappen te ondernemen. Wellicht is je woning de afgelopen jaren wel flink meer waard geworden en bied dat nu eindelijk kans om een andere woning of aankoop te doen welke voorheen financieel niet mogelijk was.

Kortom, voldoende redenen om de waarde van je woning te achterhalen. Maar hoe kom je nu tot de exacte waarde van je woning?

Woning laten taxeren door een makelaar

Een van de meest voorkomende en accurate manieren is om je woning te laten taxeren door een makelaar. Makelaars welke hiervoor bevoegd zijn kunnen de exacte waarde van je woning bepalen door hun jarenlange ervaring, gegevens uit het verleden en van de buren/buurt door te kijken naar soort gelijke objecten of door een bouwkundig rapport.

Als je jouw woning wilt laten taxeren is het soms zelf van toepassing om 2 verschillende makelaars een taxatie uit te laten voeren, en te kijken in hoeverre deze van elkaar verschillen. Als beide makelaars +/- op hetzelfde bedrag uitkomen mag je er zeker vanuit gaan dat deze taxatie kloppend is. Maar hoe vind je een geschikte taxateur?

Als voorbeeld nemen we een stel uit Nijmegen, zij willen graag weten wat hun woning waard is omdat ze groter willen gaan wonen gezien er een baby op komst is. Om een geschikte taxateur te vinden gaan ze online opzoek naar een taxateur. Echter vinden ze met dit zoekwoord niet de geschikte personen. Daarom besluiten ze te zoeken naar Makelaar Nijmegen, nu krijgen ze een uitgebreide lijst van makelaars te zien die ook bevoegd zijn om woningen te taxeren.

Nadat ze een geschikte makelaar hebben gevonden kon die al snel een afspraak inplannen om hun woning te taxeren. Na 1 week ontvingen ze de taxatie bij hun thuis en waren ze aangenaam verrast. Hun woning was in de afgelopen jaren flink in waarde toegenomen waardoor ze nu eindelijk groter konden gaan wonen.