Hoe breng je carboleum aan? Met deze tips wordt het aanbrengen een eitje!

carboleum

De zomer is nu in volle gang en dat betekent dat men veel bezig is in de tuin. Als je eenmaal je schutting, schuren, palen of houten tuinmeubilair buiten hebt geplaatst, is het van belang dat het hout wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Weersomstandigheden, zoals regen en kou, kunnen het hout aantasten wat tot blijvende schade kan leiden. Daarom brengt men carboleum aan op de houten constructie. Zo wordt het hout optimaal beschermd tegen de schommelende weersomstandigheden.

Wat is carboleum?

Carboleum is een houtbewerkingsmiddel om hout te beschermen tegen weersinvloeden. Het middel trekt diep in het hout en staat bekend om zijn sterk conserverend en waterafstotend vermogen. Voorheen werd dit als een bijproduct gewonnen uit koolteer tijdens de gaswinning uit kolen. Omdat de ouderwetse carbolineum brandwonden kan veroorzaken en kankerverwekkend is, is het in Nederland al jaren verboden. Sindsdien zijn er nieuwe, vervangende producten op de markt gebracht die veilig te gebruiken zijn voor mens en natuur. Deze vervangers zijn ook nog eens beschikbaar in verschillende kleuren zoals, zwart, bruin en zelfs groen.

Tips voor het aanbrengen

De nieuwe variant carboleum kan je dus bij elke temperatuur gebruiken zonder brandwonden te veroorzaken. Het middel aanbrengen op hout kan eenvoudig worden gedaan met roller, kwast of spuitpistool. Indien je het hout gaat bewerken, is het van belang dat er geen open vlammen zijn of vonken in de buurt kunnen komen. Het product is namelijk erg brandbaar. Ook dien je het te gebruiken in een goed geventileerde ruimte of in de open lucht.   

Als je carboleum gaat aanbrengen op onbehandeld hout, dien je dit als volgt te doen:

  • Zorg dat je het hout eerst wordt ontvet;
  • Vervolgens dien je het hout te schuren;
  • Ontvet het hout nogmaals; Breng het product laag voor laag aan, zodat je de kleurstelling kunt bepalen.
  • Breng het product laag voor laag aan, zodat je de kleurstelling kunt bepalen.

Mocht je op zoek zijn naar een vergelijkbaar product, kan je gebruik maken van een carboleum vervanger zoals houtteer.