Hoe je een goede cv-leiding kiest

cv leiding

Wanneer je besluit een huis te kopen of te huren, is het handig om te kijken welk type verwarmingssysteem er in zit. Het type verwarmingssysteem bepaalt in belangrijke mate namelijk welke cv leiding of cv buis je het beste kunt kiezen.

Soorten cv-ketel

Afhankelijk van het type brandstof zijn er verschillende soorten cv-ketels, zoals diesel, aardgas en biomassa.

• Van de fossiele brandstoffen wordt aardgas beschouwd als de meest energiezuinige en goedkoopste brandstof. Daarnaast heeft het geen opbergruimte nodig heeft, omdat het via leidingen bij de ketel komt.

• Van alle gasketels zijn condensatieketels het meest energiezuinig. Dit type ketel realiseert een besparing tot 30% op het energieverbruik en stoot minder vervuilende gassen in de atmosfeer uit.

cv leiding

Soorten cv leiding: eenpijpsverwarming

De eenpijpsverwarmingsinstallatie wordt uitgevoerd door middel van een enkele buis die op zijn beurt de waterinlaat en -retour draagt. Het warme water verlaat de ketel en loopt achtereenvolgens door elke radiator, zodat elke emitter uiteindelijk een andere temperatuur heeft. Het is altijd moeilijker voor de laatste radiator om de gewenste temperatuur te bereiken, dus de installateur moet de installatie goed voorbereiden om de toegang tot elk van de radiatoren te kunnen regelen.

Voordelen:

– minder materiaalkosten, omdat er minder buis wordt gebruikt;

– minder kans op breuken en lekken.

Nadelen:

– Om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de hele installatie homogeen is, moeten de radiatoren worden geregeld door middel van detectoren en thermostatische kranen. Dit type verwarming wordt aanbevolen voor kleine kachels, omdat warmteverlies in de laatste radiator minder wordt geaccentueerd naarmate minder warm water weg moet.

Soorten cv leiding: tweepijpsverwarming

Tweepijpsverwarming is het meest voorkomende type: het warme water circuleert door alle radiatoren via een buis en voert het water met een lagere temperatuur terug via een parallelle buis. Alle radiatoren bereiken tegelijkertijd dezelfde temperatuur, dus het is een meer gebalanceerde verwarming met een beter thermisch gevoel.

Voordeel:

– de balans tussen temperatuur en comfort.

Nadeel:

– het gebruik van een langere buislengte

– omdat er meer lassen moeten worden gemaakt, is er een groter risico op lekkage als ze niet worden uitgevoerd door een goede professionele verwarmingsinstallateur.