Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?

schuur

U wilt wel graag de open haard opstoken. Dat u het risico op een schoorsteenbrand loopt, houdt u echter tegen. Daarom is het belangrijk om te weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u met een brand te maken krijgt. Eigenlijk is er dan maar één ding waar u op moet letten. Het is zaak om de schoorsteen goed schoon te houden. Dit doet u met de hulp van de Schoorsteenbrigade. Door op de juiste wijze voor de reiniging te zorgen, kunt u er zeker van zijn dat alles in orde komt als u stookt.

Vrije en open ruimte

Door de schoorsteenveger op een professionele manier de schoorsteen te laten aanpakken zorgt u voor een vrije open ruimte. Er blijft geen vuil in hangen. Daardoor kan het vuur dus ook niet overslaan. Het vuil komt vaak voort uit het opstijgen van kleine deeltjes, die zich nestelen in de kanalen. Wanneer de vlammen dan wat groter zijn, kan het vuur overslaan. Door tijdig te reinigen, is er geen kans dat dit gebeurt. Afhankelijk van de mate van stoken moet ook vaker voor schoonmaak worden gekozen. Dit is belangrijk om in het oog te houden wanneer u de haard gebruikt.

De manier van stoken

Ook de manier van stoken speelt natuurlijk mee bij het voorkomen van een schoorsteenbrand. Let er bijvoorbeeld op dat u alleen maar hout gebruikt om te stoken. Wanneer u er extra brandbare middelen zoals spiritus op gebruikt, dan kan dit een steekvlam veroorzaken. Waardoor de schoorsteen dus ook veel meer risico loopt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Houd het daarom veilig en stook alleen het hout op. Gebruik ook niet te veel hout, zorg dat het goed in de haard past en houd het daarbij. Veiligheid is altijd van het grootste belang bij het stoken vinden onze schoorsteenvegers.