Huis isoleren met glaswol
Wil je wanden, daken, vloeren of muren isoleren, maar twijfel je welk isolatiemateriaal je moet gebruiken? Glaswol en steenwol zijn populaire isolatiematerialen als thermische en akoestische isolatie. Daarnaast zijn deze materialen ook nog eens goedkoop en duurzaam. Benieuwd naar wat echt het verschil is tussen deze twee materialen? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van glaswol en steenwol.
Wat is glaswol?
Glaswol is minerale wol dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas die op hoge temperatuur zijn samengesmolten. Deze eigenschappen maakt glaswol 100% recyclebaar. Glaswol wordt ook wel een wolsoort genoemd en wordt gebruikt voor het isoleren van gevels, daken, vloeren en wanden binnenshuis.
Voordelen glaswol
Glaswol is niet brandbaar en oplosbaar en hierdoor zeer geschikt als isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kent een brandklasse A1. Daarnaast heeft dit materiaal een hoog thermische vermogen waardoor je wooncomfort omhoog en je energiekosten aanzienlijk omlaag gaan. Door de akoestisch isolerende eigenschap van glaswol kun je rustig wonen zonder gestoord te worden door je buren.
Zelf je woning isoleren? Doordat glaswol makkelijk te snijden, flexibel en licht in gewicht is, is dit materiaal ideaal voor doe-het-zelf projecten. Ook is dit materiaal goedkoper dan glaswol.
Nadelen glaswol
Het grootste nadeel van glaswol is de samenstelling van het materiaal. Bij het verwerken van glaswolisolatie komen er veel vezels vrij. Deze minerale vezels kunnen voor irritaties zorgen aan de huid en ogen. Jeuk is hierbij de meest voorkomende klacht. Ook kan glaswol zelfs ontstekingen veroorzaken in de luchtwegen. Is glaswol het beste isolatiemateriaal?
Op de vraag of glaswol het beste isolatiemateriaal is kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Afhankelijk van de isolatieklus kun je het best bijpassende isolatiemateriaal kiezen voor je dak, muur, wand of vloer. Zo heeft elke soort isolatiemateriaal zijn voordelen en is ieder materiaal geschikt om je woning mee te isoleren. De keuze is afhankelijk van de isolatievorm: wat je wilt gaan isoleren en in welke situatie. Aan de hand van de isolatievorm kun je de isolatiematerialen met elkaar vergelijken.