Hydrocultuur

Hydrocultuur planten zijn niet op een natuurlijke wijze gekweekt, maar op een ander de manier. Dit wordt gedaan zodat ze met hun wortels in het water kunnen staan. Als we zouden willen, zouden we alle planten als hydrocultuur kunnen kweken. Dit moet echter wel vanaf het begin gebeuren, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Dit moet gedaan worden omdat de wortels van hydrocultuurplanten in het water staan. Hierdoor passen ze zich aan aan de omstandigheden en zorgen ze dat ze genoeg zuurstof kunnen opnemen uit het water. Een bijkomend voordeel is dat de planten gemakkelijk voedingsstoffen kunnen opnemen uit het water. Dit zorgt ervoor dat een plant optimaal kan groeien. 

De voordelen van hydrocultuur

Het gebruik van hydrocultuur heeft verschillende voordelen. Zo hebben omgevingsfactoren zoals wisselende temperaturen en weersomstandigheden geen invloed op de hydrocultuur. Daarnaast zijn de planten minder vatbaar voor ziekten, omdat er geen grond wordt gebruikt waarin een hoog vervuilingsgehalte schuilt. Verder heb je geen extra werk met wieden, omdat er geen onkruid groeit. Een ander voordeel is dat de plant meer water kan opnemen door de structuur van de hydrokorrels. Hierdoor hoeft er minder water worden gegeven aan de plant. En mocht dit toch nodig zijn; dan is het gemakkelijk af te lezen van de watermeter. Deze laat namelijk eenvoudig zien wat het waterpeil is, zodat je meteen weet wanneer je de plant water moet geven. Planten die het erg goed doen met een hydrocultuur zijn orchideeën, bonsai en cactussen. Deze planten hebben genoeg aan het water wat ze kunnen krijgen uit de hydrocultuur, waardoor ze goed groeien.

De mogelijkheden

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In de webshop van Fleurdirect vind je verschillende mogelijkheden van hydrocultuur. Ze hebben niet alleen planten voor hydrocultuur, maar ook voorzieningen die nodig zijn voor het onderhouden van de planten. De planten van Fleurdirect komen direct van de kweker, waardoor ze van extra kwaliteit zijn.