Laat meer natuurlijk licht je huis binnen

Natuurlijk licht is het mooiste licht wat je kan hebben. Daarom is het ook van belang dat je ervoor zorgt dat er genoeg natuurlijk licht naar binnen schijnt. Alleen is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. In een rijtjeshuis bijvoorbeeld komt er vaak maar aan twee kanten van het huis licht binnen, en dit wordt ook weer verdeeld door allemaal muren. Zo kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat er toch genoeg licht naar binnen komt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om toch het maximale eruit te halen.

Lichtstraten of dakramen

Dakramen zijn de ideale oplossing voor een grauwe ruimte waar weinig licht binnenkomt. Dit noem je ook wel lichtstraten. Zoals de naam al zegt, zijn het een soort ramen in je dak of plafond. Dit is een perfecte manier om meer zonlicht een ruimte in te laten schijnen. De zon staat gedurende dag namelijk lang op het dak wat ervoor zorgt dat er voor een lange tijd lekker veel zonnestralen het huis in komen. Met zo’n lichtstraat verlicht je de ruimte enorm.

Vermijd gordijnen

We zijn met zijn allen nogal gesteld op onze privacy, wat helemaal oké en normaal is. Maar houden jouw gordijnen het zonlicht niet enorm tegen? Wellicht is dit wel het geval. In dit geval kun je ervoor kiezen om ze zo veel mogelijk te mijden. In de slaapkamers kun je het natuurlijk wel gewoon laten, maar in de leefruimtes kun je bijvoorbeeld kiezen voor plakfolie of, als je het echt graag wil, doorzichtige gordijnen. Je laat op die manier al een hoop extra licht binnen. Wil je toch niet van je gordijnen af? Gooi ze overdag dan gewoon lekker open. Ook kan je kijken voor bijvoorbeeld rolgordijnen, zodat je het bijvoorbeeld in de avond toch nog een stukje donkerder kan maken wanneer je dit wil.

Mooie grote deuren

Heb je bijvoorbeeld aan de achterkant van het huis weinig plek voor ramen, maar zit er wel een deur? Ga dan op zoek naar een mooie deur met een lekker groot raam erin. Ook zijn er bijvoorbeeld glazen buitendeuren, die vanzelfsprekend nog meer licht naar binnen laten. Dat is een ideale oplossing als je alleen een deur hebt waar licht door naar binnen kan. Ook dit kun je voor een deel afplakken met plakfolie, of er bijvoorbeeld een gordijn voor hangen die je overdag opent. Op die manier zorg je toch nog voor dat extra stukje privacy, maar laat je wel licht binnen.