Mijn gazon

Ik woon al een tijde in mijn eigen huisje met mijn vriend. We hebben een mooi huisje met een mooie voortuin en achtertuin. We zijn er erg tevreden mee en willen nog het een en ander aan het huis doen. We willen bijvoorbeeld de keuken en de badkamer renoveren. In de keuken willen we een keukeneiland en in de badkamer willen we de tegels vervangen en een bad erin zetten. Hier hebben we iemand voor aangenomen die dit mooi voor ons kan regelen. Dit is net te veel werk om zelf te doen.

Mijn verpestte gazon

Naast het renoveren van de keuken en de badkamer wil ik aan de slag gaan met de tuin. Hier zag ik dat ik last had van emelten en wilde ik engerlingen bestrijden. Wat zijn emelten? Dat is een larve van de langpootmug. Deze mug kan zelf geen kwaad maar de larven kunnen veel schade aanrichten in de tuin. Zo zijn de meest voorkomende larven de Tipula oleracea en de Tipula paludosa. Zo kan je last hebben van de Tipula oleracea van april tot juni en ook in augustus en oktober. En van de Tipula Paludosa in augustus en september.

Welke schade?

En welke schade richten deze larven aan? Deze larven bijten zich vast in de grasplant deze trekken ze dan mee de grond in. Zo ontstaan er kale plekken in het gras. Wanneer op die plek het gras op is verplaatsen ze naar een andere plek waar ze zich weer verder kunnen voeden.

Engerlingen bestrijden

Wat zijn engerlingen? Engerlinge zijn verschillende soorten larven van bladsprietkever. De volgende kevers komen het meest voor: rozenkever, meikever, junikever, sallanderkever en de roestbruine baldsprietkever. Zoals de emelten hebben de kevers zelf geen effect op je gazon maar de larven wel. Deze zijn te voorkomen door een tuin te hebben met biodiversiteit. Dit houdt in planten met een sterke geur of kruiden in je tuin. Engerlingen zijn namelijk niet dol op die geur en zullen zich dan ook verplaatsen naar een andere plek. Ook door mos te voorkomen voorkom je keverlarven. Ook kan je ze bestrijden door middel van insectdodende aaltjes. Dit is de natuurlijke vijand van veel insecten hun larven. Deze zijn verkrijgbaar in tuincentra maar ook kan je ze online bestellen.

Een net gazon

Op deze manier kan ik mijn gazon goed verzorgen en kan ik ervoor zorgen dat mijn gazon netjes blijft. Zo hoef ik niet elke dag te kijken naar een gazon met kale plekken en gele stukken in het gazon.