Mobiele kranen en waarom ze handig zijn

Mobiele kranen worden veel gebruikt bij bouwklussen om goederen omhoog te hijsen, te laten zakken of op een andere manier te verplaatsen. Naast in de bouwsector, zijn kranen ook populair in de transportsector en worden ze soms ingezet bij lossen en laden. Een kraan is de toren zelf, met de kabels en constructies om te kunnen hijsen. Kranen tijdelijk inzetbaar, want als de klus is geklaard zijn ze niet meer nodig. Soms worden ze aan de grond bevestigd voor een bepaalde periode, en soms zijn ze verrijdbaar. Als ze kunnen rijden spreken we van een mobiele kraan. Er zijn verschillende soorten mobiele kranen. 

Autolaadkraan

Dit is eigenlijk een kraan die op een vrachtwagen kan worden gemonteerd. Dit is bijvoorbeeld handig als er veel zware goederen op de vrachtwagen geladen moeten worden. De hijskraan kan zo de auto beladen. Zo’n kraan heeft een kolom, een hefarm en een knikarm. Sommige delen zijn uitschuifbaar. Het kan compact worden opgevouwen. En dat is handig, want zo blijft er op de vrachtwagen naast dit systeem ook nog voldoende ruimte over voor de goederen die je er in wil laden. 

Mobiele torenkraan

Een mobiele torenkraan kan heel bruikbaar zijn voor krappe locaties. Deze kunnen snel worden opgebouwd en zijn dus ook handig voor korte klussen. Ook kunnen ze direct naast het hijsobject worden geplaatst. Mobiele torenkranen zijn speciaal ontworpen omdat men op een gegeven moment hijswerkzaamheden moest gaan verrichten terwijl er weinig ruimte was, denk aan bijvoorbeeld de binnenstad. De giek (dus de lange arm) van deze mobiele torenkranen ontvouwt ook pas hoog in de lucht, en is daarom dus zeer geschikt voor klussen waarbij je tussen gebouwen in staat. Er is verder maar één machinist nodig om deze kraan op te bouwen en te besturen. Het kan in een kwartiertje gebeuren. Dus ook qua manuren is deze kraan erg efficiënt. 

Een kraan regelen

Als je besloten hebt dat je een machine nodig hebt voor je bouwproject (of welke andere mogelijkheid ook waarbij je een kraan nodig hebt), moet je er nog eentje regelen. Gelukkig zijn er veel websites met allerlei verschillende soorten kranen. Een mobiele kraan te koop vind je zo. En natuurlijk is het ook mogelijk om voor een korte periode een kraan inclusief mankracht te huren. Het ligt er maar net aan wat jij voor jouw project nodig zal hebben. Voor extra advies, details en informatie kan je contact opnemen met het bedrijf waarbij jij een kraan wil gaan huren of kopen.