Niet met je vieze schoenen naar binnen!

Wie een gezin heeft, hoort het zichzelf regelmatig roepen. Niet met je vieze schoenen naar binnen! Kinderen hebben nogal de neiging om zo vanaf het voetbalveld, de speeltuin of, zo lijkt het soms, een modderpoel het huis binnen te rennen. Dat zij onder hun schoenen een hoop troep meenemen en dit zo door het huis verspreiden, dat hebben ze helemaal niet in de gaten. Hoe kun je ervoor zorgen dat zij netjes buiten of direct in de hal hun schoenen uittrekken? Of zijn er misschien andere manieren die het vuil buiten de deur kunnen houden?

Maak het ze gemakkelijk

De beste manier om kinderen nog voor zij naar binnen gaan, of in ieder geval voor zij het halletje uit komen, hun schoenen uit te laten trekken, is door het hen gemakkelijk te maken. Iedere keer roepen dat ze het moeten doen werkt niet, dat heb je inmiddels ondervonden. Hen een makkelijke gelegenheid geven de schoenen uit te trekken misschien wel.

Zorg dus voor een droge plek waar zij op kunnen staan terwijl zij hun schoenen uittrekken, met name van belang als je wilt dat dit buiten al gebeurt, met eveneens een manier om zonder natte of vieze sokken op te lopen naar binnen te komen. Ook is het goed om een plek te creëren waar de schoenen kunnen worden achtergelaten. Een stevig schoenenrek met voldoende ruimte nodigt uit om de schoenen netjes uit te trekken, en neemt in feite de rol van de schreeuwende ouder over: kinderen erop wijzen dat de schoenen uit moeten zou niet meer nodig moeten zijn, daar herinnert het rekje hen aan.

Maak de schoenen schoner

De schoenen uit laten trekken is de ene manier om het vuil en vocht dat eronder zit buiten te houden. Zorgen dat dit vuil en vocht verdwijnt een andere. Hiervoor heb je matten nodig, minimaal twee.

Het begint buiten met een goede borstelmat. Hier goed op vegen verwijdert een heel groot deel van het vuil, van zand tot modder en andere viezigheid. Dat blijft mooi buiten! Met alleen een mat tegen het vuil ben je er echter nog niet. Zo’n borstelmat verwijdert namelijk niet het vocht, en ook dat wil je liever niet verspreid door je huis hebben. Al die natte, modderige voetstappen: nee, bedankt. Om deze tegen te gaan leg je ook direct achter de voordeur een mat neer, maar dan eentje die vocht goed absorbeert, een zogenaamde droogloopmat. Hier blijft het vocht dat nog onder de zolen zat op achter, zodat de schoenen na het tegenkomen van de twee deurmatten zowel droog als schoon zijn. Dat scheelt een hoop viezigheid in huis!