Op wat moet ik letten bij het aanleggen van een vijver?

Met het steeds warmer wordende weer, kiezen veel mensen om langer thuis te blijven en hier te vertoeven van hun vakantie. Het is namelijk niet langer nodig om naar het buitenland te gaan en daar op zoek te gaan naar de zon. In Nederland wordt het namelijk steeds warmer en beter weer waardoor veel mensen op zoek gaan naar het vakantiegevoel in eigen land. Doordat het warme zomerweer slechts recent hier verschenen is, zijn de meeste tuinen hier nog niet op voorbereid. Sommigen zijn misschien zelfs wat slecht onderhouden. Puur omdat er niet veel in de tuin werd vertoefd. Echter een goede en verfrissende oplossing voor je tuin is het aanleggen van een vijver. De inrichting, met vijverfolie, kan je zelf kiezen zodat je naast verfrissing ook nog esthetiek verkrijgt.

Kies voor de gepaste vijverfolie

Vijverfolie is een uiterst belangrijk element van je vijver. Naast het functionele aspect, dat belangrijk is voor je ondergrond, grootte en soorten vissen die je in de vijver wilt plaatsen, is het ook een belangrijk esthetisch element. De kleur van de vijverfolie bepaalt namelijk de esthetiek van je vijver. Dit is zeer belangrijk voor de look van je tuin. Je wilt namelijk een vijver voor verfrissing maar dit moet niet inboeten voor de inrichting van je tuin. Bekijk dus zeker eerst de verschillende soorten vijverfolie voordat je de typische groene kleur keuze maakt.

Belangrijke vijverbenodigdheden die je niet mag vergeten

Andere vijverbenodigdheden die belangrijk zijn om je vijver goed in orde te maken, zijn je waterfilters, wild begroeiing en uiteraard ook kuisproducten. Eigenlijk komt dit allemaal neer op het onderhoud van je vijver. In principe heeft een vijver niet veel onderhoud nodig maar er zijn toch enkele belangrijke zaken zoals deze waar je op moet letten. Waterfilters zorgen er namelijk voor dat je vissen in proper water blijven zwemmen. In grote vijvers wordt het water natuurlijk gefilterd en drijft alles naar de bodem qua vuiligheid maar in huisgemaakte vijvers moet je hier zelf voor zorgen. Wild begroeiing zorgt voor oxidatie in de vijver zelf, wat nodig is voor de vissen en kuisproducten moet je altijd bij de hand hebben indien je vijver toch een kuisbeurt kan gebruiken.

Denk zeker ook aan de esthetiek

Een vijver plaatsen in je tuin klinkt als een simpel karweitje maar dat is het zeker niet. Allereerst moet je goed nadenken over de afmetingen van de vijver en waar je hem wilt plaatsen. Ook kan je je vijver gebruiken als zwemvijver zodat je een soort zwembad verkrijgt in je tuin. Indien je dit wilt, moet je er wel eerst goed over nadenken voordat je de vijver plaatst. Een zwemvijver heeft namelijk andere benodigdheden dan een gewone vijver. Je wilt namelijk zeker in een proper bad zwemmen of vertoeven. Hiernaast moet je ook denken aan de kleuren die je wilt gebruiken en hoe dit het best overeenstemt met de inrichting van je huis en tuin.

Vergeet niet te genieten

Uiteraard is het belangrijk om eerst aan het functionele aspect te denken wanneer je een vijver wilt plaatsen in je tuin. Echter is het even belangrijk om er hierna optimaal van te genieten. Deze twee zaken, functionele voorbereiding en genieten, gaan hand in hand. Zorg er dus zeker voor dat je aan alles denkt voordat je je vijver plaatst zodat je voor lange jaren ervan kan genieten zonder zorgen.