Screens of een zonnescherm, wat is het verschil?

Wil je nieuwe zonwering voor rondom je huis? Dan kunnen screens of zonneschermen erg fijn zijn. Door de zonwering blijft het langer koel in je huis en blijft het daarnaast donkerder. Zo heb je geen last van de hitte die steeds vaker voorkomt in Nederland. Beide zonweringen zijn goed, maar wat is nou precies het verschil?

Screens zijn verticaal

Het grootste verschil zit hem in de manier hoe ze uitvouwen. Screens vouwen zich verticaal naar beneden uit over het hele raam en zonneschermen vouwen zich naar buiten uit. Hierdoor krijg je horizontaal de schaduw die je wilt. Het voordeel van een screen is dat je daarbij nauwelijks last hebt van wind. Doordat de screens tegen het raam aan naar beneden gaan is er geen mogelijkheid voor de wind om eronder te komen. Dat is erg fijn, zo hoef je je geen zorgen te maken over dat er door de wind per ongeluk iets afbreekt van het scherm.

De afmetingen van het scherm zijn van belang

Er zijn verschillende afmetingen van screens en zonneschermen. Zo kan een screen maximaal 7 meter breed zijn en zonneschermen maximaal 12 meter. De lengte van een zonnescherm is mede afhankelijk van de soort waar je voor gaat. Een knikarmscherm kan soms nog wel breder zijn. Tussen beide zonweringen zit dus een aanzienlijk verschil en het slim om hier van tevoren rekening mee te houden. Je wilt er immers niet achterkomen als ze de schermen komen monteren. 

Een tip, ga langs verschillende bedrijven om ze met elkaar te vergelijken. Dit kan zowel online als in een winkel. Waar jij voor kiest is vooral afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Door ze met elkaar te vergelijken kun je kijken waar je de beste producten krijgt. Zonwering is namelijk niet iets wat je jaarlijks wilt vervangen.

De kleurenopties

Bij beide soorten schermen zijn er veel verschillende kleuren waar je uit kunt kiezen. Dat is erg fijn want iedere kleur heeft weer een ander effect op het huis. Wanneer jij het liever wat koeler en wat donkerder in huis wilt hebben, dan is het aan te raden om een wat donkerdere kleur aan te schaffen. Hoe donkerder de kleur, des te meer licht en warmte het scherm op kan nemen, hierdoor komt dit dus niet in je huis terecht. Het nadeel van een wat donkerdere kleur is dat je wat minder fijn naar buiten kan kijken. Bij een lichtere kleur is dit prettiger, maar een wat lichtere kleur houdt ook minder warmte en licht tegen. Natuurlijk wel wat, maar lang niet zoveel als een donkerdere kleur.