Steeds groener en groener

Businessmen are teaming up with engineers to run a solar power investment business that is a must in the future. Photovoltaic panels require experts to install photovoltarians for the business sector.

Deze termen hoor je vaak: duurzame energie, groene energie, groener leven of iets anders soortgelijks. Duurzamer leven is in de loop der jaren steeds interessanter geworden. Soms weten mensen niet hoe ze dit moeten doen of wat het betekent? Hieronder gaan we kort in op wat duurzame energie is.

Groene energie

Het energieverbruik in Nederland neemt elk jaar toe en de positieve kant is dat het merendeel duurzame energie is. Wat is groene energie precies? Kort gezegd; groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen.

Hernieuwbare energie wordt verwerkt uit duurzame energiebronnen, die onschadelijk is voor het milieu en (eventueel) herbruikbaar. Doordat fossiele brandstoffen geleidelijk opraken, neemt de aandacht voor duurzame energie toe. De transitie van fossiele brandstoffen naar volledig duurzaam wordt ook wel de energietransitie genoemd. Er zijn veel manieren om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken. In Nederland zijn de volgende opties de belangrijkste: windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Misschien wel relevant om even kort op deze belangrijke energiebronnen in te gaan.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zie je steeds vaker voorbijkomen. Vrijwel over de hele wereld. Je ziet ze vaak op daken of op grote velden. Maar zonnepanelen is dus een manier om milieuvriendelijke energie op te wekken. Deze zorgen natuurlijk voor de opwekking van zonne-energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit is overigens iets anders dan bij zonnecollectoren, omdat zonnewarmte wordt omgezet in elektrische energie. De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan worden gebruikt als energiebron voor een warmtepompen. Dit maakt verwarming duurzamer.

Windmolens

Een andere wijze om energie op te wekken is via windmolens, die ook wel bekend staan als windturbines. Deze windmolens zorgen uiteraard voor de opwekking van windenergie. Je ziet deze ook regelmatig door het land staan, vooral dicht bij de kust waar veel wind is. Door de wind zullen de bladen van de windmolen in beweging worden gebracht. Binnenin de windmolen bevindt zich een grote dynamo die de draaiende beweging kan omzetten in elektriciteit. Zo zijn er door heel Nederland verschillende windmolenparken, zelfs in de Noordzee. In de zee geven de windmolens twee keer zoveel elektriciteit dan op het vaste land. Meer informatie over het afnemen van alleen windenergie? Dan kan bij Engie-Energie.