Tover je interieur om in een sprookjeswereld met filigrain lampen.

Ghalia

 

Filigrain lampen zijn het perfecte antwoord op de huidige trends in interior design en decoratie. Het zijn metalen lampen met kleine gaatjes erin, geïnspireerd door de edelsmeedkunst afkomstig uit het Midden-Oosten, met dezelfde naam. De lampen worden ook wel Egyptische lampen genoemd, omdat de filigrain ambacht in Egypte veelvuldig voorkomt, en de meeste lampen ook daar gemaakt worden. Winkels die in Nederland filigrain lampen verkopen, zoals Ghalia, importeren de lampen vanuit kleine ateliers, waar ze met de handgemaakt worden. Deze ambacht vergt dezelfde discipline en net zo arbeidsintensief als het maken van de filigrain sierraden. Ieder gaatje moet zorgvuldig in een koperen of messing bol geslagen worden. En dit geheel wordt dan verzilverd of gemêleerd zodat het resultaat een sieraad voor je interieur wordt.

Er zijn veel verschillende vormen filigrain lampen; bolle lampen, ovale lampen, druppelvormige lampen, en deze zijn uitgevoerd als staande lamp, hanglamp of tafellamp. De meeste lampen hebben een patroon van gaatjes, en in sommige gevallen is het zelfs een afbeelding. In alle gevallen vormt het licht dat geprojecteerd wordt door de duizenden gaatjes een prachtig lichtspel op de muren en plafond. Dit is de perfecte sfeerverlichting voor een Oosters of Arabisch décor. Maar door de strakke metalen vormen past het ook heel goed bij een modern interieur. Als de lamp aan is, wordt je strakke décor omgetoverd in een sprookjeswereld.

Ghalia

Afhankelijk van de lamp en zijn doel, kun je de wattage van de lamp aanpassen. Als je een filigrain lamp koopt, zou aangegeven moeten zijn welke lamp het beste gebuikt kan worden, zodat je het meest gewenste effect krijgt. Voor sfeervolle verlichting is vaak 25 tot 40 watt aanbevolen. Als je de patronen duidelijk zichtbaar wilt op de muren en plafond, ga dan voor de 40 watt, maar als je alleen het patroon wilt zien op de lampenkap, kies je voor 25 watt. LED lampen zijn meestal het meest effectief, omdat ze niet alleen zuinig zijn, maar ook sfeervol zijn en zelfs dimbaar. De wattage voor LED verlichting is dan 5 of 7 watt. Kies voor een LED kopspiegellamp voor het beste effect. Dit lijkt vrij laag voor functionele verlichting, maar hanglampen hebben normaal een gat in de bodem waardoor voldoende functioneel schijnt en dus prima boven een eettafel gehangen kan worden.