Dit heb je nodig voor een eigen tuinhuis

Droom jij ook van een tuinhuis in de tuin? Een tuinhuis biedt verschillende voordelen. Denk aan het feit dat je ook in de herfst en winter een plek hebt om van al het moois in je tuin te kunnen genieten. De dieren, de planten en bomen waarvan de bladeren in het najaar verkleuren, enzovoorts. Daar komt bij dat tuinhuizen de ideale plek zijn om je tuinmeubelen in op te slaan in de winterperiode. Door de tuinstoelen en bijvoorbeeld kussens van de loungebank hier te bewaren, blijven de tuinmeubelen langer mooi. Zeker houten tuinmeubelen zijn gevoelig voor het ruige weer in het najaar en de winter. 

In dit artikel lees je meer over hetgeen je nodig hebt, wanneer je een tuinhuis in de tuin wilt (laten) plaatsen. 

Start met het ontwerp van een tuinhuis 

Een eerste stap in het (laten) plaatsen van een tuinhuis is het vaststellen van een geschikt ontwerp. Kies je voor een tuinhuis in de vorm van een zeshoek? Krijgt een vierhoekig tuinhuis wellicht de voorkeur? Het is vaak afhankelijk van de plek in de tuin waar het tuinhuis komt te staan, welk model het meest geschikt is. Een zeshoekig tuinhuis wordt vaak gekozen, wanneer men om het tuinhuis heen wil kunnen lopen. Een vierhoekig model is ideaal voor in de hoek van de tuin. 

Tuinhuis met of zonder overkapping

Denk niet alleen na over de vorm van het tuinhuis. Er wordt bijvoorbeeld ook onderscheid gemaakt tussen tuinhuizen met en zonder overkapping. In plaats van een tuinhuis met overkapping, zou je ook een los tuinhuis kunnen combineren met een veranda tegen je woning aan. Net als een tuinhuis zelf, biedt ook een veranda het voordeel dat je langer van de tuin kunt genieten. Je hoeft niet direct naar binnen als het frisser begint te worden. De veranda houdt de warmte vast. Zeker, wanneer je heaters onder de veranda gebruikt. 

Zelf een tuinhuis bouwen of deze kopen 

Heb je het ontwerp van het tuinhuis af? Kies in dat geval tussen het zelf bouwen van een tuinhuis en het kopen hiervan. Het voordeel van het kopen van een tuinhuis is dat je zelf niet na hoeft te denken over de benodigde materialen voor de bouw hiervan. Ook hoef je geen duur gereedschap te kopen of te huren om de constructie in elkaar te zetten. Mocht je handig zijn en ervaring hebben in het bouwen van houten constructies, dan kan het juist leuk zijn om het tuinhuis zelf te bouwen en af te werken. Zorg dat het tuinhuis op een stevige ondergrond staat. Probeer daarbij te voorkomen dat het vocht uit de grond in de houten wanden van het tuinhuis kan trekken. Dit zou het hout ernstig aan kunnen tasten. 

Denk ook na over de gebruikte materialen. De fundering wordt vaak gemaakt van beton, wanden van een tuinhuis zijn over het algemeen van douglas hout. Al jaren behoort douglas hout tot de populairste houtsoorten voor constructies in tuinen. Het wordt ook veel gebruikt bij veranda’s en als schutting.