Verschillende soorten bedden en hun doeleinden

Ben jij op zoek naar een nieuw bed, dan is het goed om even stil te staan bij de verschillende soorten bedden waaruit je kunt kiezen. En dan is de keuze bijzonder groot. Je kiest een bed uit op afmetingen, op functionaliteit en op persoonlijke voorkeur. Een bed voor een tiener zal anders zijn dan een bed voor een baby of een volwassene. Er zijn bedden specifiek voor kleinere kamers die ruimtebesparend zijn en die meerdere functies met elkaar combineren. Hier vind je informatie over de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.

Bedden voor kinderen

Kinderen groeien sneller dan je denkt en voordat je het weet heb je voor jouw zoon of dochter een groter bed nodig. Of misschien verwachten jullie een baby en is het tijd om het eerste bed te kopen waarin jouw kindje hopelijk zo snel mogelijk de nacht door zal slapen. Er zijn verscheidene bedden voor kinderen. Een ledikant is speciaal bedoeld voor baby’s en peuters en zorgt ervoor dat ze er niet uit kunnen vallen. Deze zijn verstelbaar op verschillende hoogten. Bedden voor tieners zijn meestal eenpersoonsbedden, soms met laden er onder voor extra opslagruimte. Kinderen vinden hoogslapers ook altijd erg leuk en dat is vooral handig als er in de kamer beperkt ruimte beschikbaar is.

Bedden voor volwassenen

Volwassenen kiezen meestal voor een groter bed en dan is de keuze vaak afhankelijk van de afmetingen die je nodig hebt. Je kunt dan kiezen voor een bed met een lattenbodem, met een boxspring of een waterbed. Kies je voor een tweepersoonsbed dat bestaat uit twee eenpersoons matrassen naast elkaar, dan kunnen jullie elk een matras nemen dat past bij je wensen. Dat is handig als de één van zacht houdt en de ander van hard, of als één van jullie het snel warm heeft terwijl het voor de ander juist vaak te koud is.

Een bed met een functie

Vervolgens kun je ook kiezen uit bedden die meerdere functies hebben. Deze zijn handig in kleine kamers of als je een bed niet vaak gebruikt maar toch logees wilt kunnen huisvesten. Een slaapbank is dan vaak een goed idee. Je gebruikt deze overdag als bank en ’s avonds of als er iemand blijft slapen tover je deze gemakkelijk om in een bed. Een kajuitbed is hoger, want er onder is ruimte gemaakt voor opslag. Een stapelbed neemt de plaats in van één bed, maar bevat twee bedden boven elkaar. Onder een hoogslaper kun je een bureau of een kast kwijt. Als laatste zijn er nog vouwbedden en onderschuifbedden waarmee je snel voor elke gast een heerlijke slaapplek tevoorschijn tovert.

Je bed verstandig uitkiezen

Een bed kan bijzonder lang dienstdoen en het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over de keuze. Het is de bedoeling dat je uit alle bedden de beste kiest en een goede specialist kan je dan met advies en raad bijstaan. Denk goed over je keuze na, laat je voorlichten en je komt vast thuis met een bed dat bij je past.