Verschillende soorten glas

Ramen en glas in deuren zijn een plek in je huis waar je veel warmte kunt verliezen. Zeker vroeger, toen er alleen nog maar enkel glas gebruikt werd in de huizenbouw. Daarnaast zijn ramen inbraakgevoelig en als de zon laag staat, heb je ook zonwering nodig voor je ramen. De techniek heeft echter niet stilgestaan. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten glas op de markt die eigenschappen hebben om beter bestand te zijn tegen inbraak, zonneschijn en warmteverlies. Hieronder geven we u een beeld van wat er zoal mogelijk is voor uw ramen.

Wat zijn de prijzen van glas?

De belangrijkste factor bij het overwegen van de aanschaf van nieuw glas voor de ramen, zijn de kosten. Het zal u niet verbazen dat glas met betere eigenschappen ook meer kost. In onderstaande tabel geven we een benadering van de kosten van verschillende soorten glas per vierkante meter, inclusief btw en montagekosten:

Glassoort Prijs per m2, bij benadering
Enkel glas €45 – €65
Dubbel glas €75 — €125
Dubbel glas €75 — €125
HR+ glas €130
HR++ glas €135
HR+++ glas €175

Zo kunt u een idee krijgen van wat de investering in een bepaalde glassoort u gaat kosten. Bedenk ook dat beter isolerend glas duurder is in aanschaf, maar ook op de lange termijn zich terugbetaalt in een lagere energierekening.

Welke soorten glas zijn er?

Nu u weet wat de verschillende soorten glas ongeveer kosten, is het tijd om op een rijtje te zetten wat de diverse eigenschappen zijn.

  • Enkel glas wordt nog opvallend veel gebruikt in de bouw. De zeer lage isolatiewaarde wordt gecompenseerd door de goedkope aanschafprijs. Enkel glas wordt vooral in binnenramen gebruikt, en op plekken waar isolatie minder belangrijk is, zoals de schuur of garage. Een nadeel is dat bouwen met enkel glas geen recht geeft op subsidie.
  • Dubbel glas was jarenlang de standaard. Door een isolatielaag van lucht tussen twee glasplaten isoleert dubbel glas veel beter. Voor de aanschaf van dubbel glas zijn er subsidies.
  • Driedubbel glas is dubbel glas keer twee. Drie glasplaten zorgen voor twee luchtlagen en nog betere isolatie.
  • Hoogrendementsglas is een technische verbetering op dubbel glas. Tussen de glasplaten wordt edelgas aangebracht, en/of een coating op het glas. HR-glas is in drie toenemende maten van isolatie: HR+, HR++ en HR+++.

Benieuwd naar de prijzen van een bepaalde glassoort? Bezoek de website van Glashandel Lunzen uit Den Bosch.

Andere eigenschappen

Naast een isolerende waarde kan glas nog extra eigenschappen hebben die voor u interessant kunnen zijn. Zo kunt u kiezen voor glas met zon- en/of inbraakwerende eigenschappen. Bovendien is glas in verschillende diktes verkrijgbaar, wat bijdraagt aan de isolatie en werende eigenschappen. Natuurlijk hangt aan deze varianten wel een specifiek prijskaartje.

Tips om te besparen op glas

De aanschaf van nieuw glas voor uw ramen is geen goedkope aangelegenheid. Om de kosten op de korte en lange termijn een beetje te kunnen overzien, hebben we hier een paar bespaartips voor u op een rijtje gezet:

  • Vraag subsidie aan. Als u de isolatiewaarde van uw woning verhoogt met nieuw glas (bijvoorbeeld: u gaat van enkel naar dubbel- of hoogrendementsglas), dan kan het mogelijk zijn om subsidie te krijgen. U kunt de mogelijkheden nagaan bij uw gemeente.
  • Vervang het glas van uw woning niet in delen, maar in één keer. Dit is wel een flinke som geld in één keer, maar u spaart zo wel voorrij- en montagekosten uit.
  • Bezuinig niet op het soort glas. Het hangt natuurlijk van uw budget af welke glassoort u kunt aanschaffen, maar hoe meer u investeert in goed isolerend glas, hoe meer zich dat terugbetaalt in lagere stookkosten op de langere termijn.