Vier tips voor een goede nachtrust waardoor je verder aan je mentale gezondheid kunt werken

Een goede nachtrust is essentieel om overdag goed te kunnen functioneren op werk, thuis of op school. Misschien merk je zelf wel dat je vermoeider bent dan normaal of dat je bijvoorbeeld in de nacht moeilijker in slaap valt. Wellicht kunnen onderstaande vier tips je dan helpen om je mentale gezondheid te verbeteren.

Tip 1: Zorg dat je een vast ritme hebt

Iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan helpt om een vast ritme te creëren waarin je minimaal acht uur slaap per dag pakt. Belangrijk hierin is wel dat je ook in de ochtend elke dag op hetzelfde tijdstip probeert op te staan. Dit kan natuurlijk weleens lastig zijn, zeker als je een keer in de ochtend kunt uitslapen. Op de lange termijn merk je echter wel dat een vast ritme kan gaan helpen om een betere nachtrust te creëren.

Tip 2: Leg de telefoon voor het slapen gaan weg en houd de televisie uit

Misschien in dit huidige digitale tijdperk lastig, maar voor een goede nachtrust is het eigenlijk belangrijk om minimaal een uur voor het slapen gaan niet meer op beeldschermen te kijken. Leg de telefoon dus op tijd weg en zet de televisie of laptop uit voor een optimale rust in je hoofd.

Tip 3: Drink geen onnodige suikers of cafeïne in de avond

Suikers en cafeïne kunnen je overdag helpen om wakker te blijven, echter kan dit effect ook in de avonduren doorwerken. Zorg er dus voor dat je na 18:00 geen suiker- of cafeïne houdende dranken nuttigt.

Tip 4: Vraag jezelf af of je nog op het juiste bed en/of matras slaapt

Een ander bed of matras kan wellicht ook helpen om een betere nachtrust te creëren. Dit kan zeker het geval zijn als bijvoorbeeld je matras versleten is of omdat je je bed anders zou willen afstellen. Een goede nachtrust zal je gaan helpen om jezelf op korte termijn water beter in je vel te laten voelen.

Op zoek naar meer tips die je zouden kunnen helpen om je mentale gezondheid te verbeteren? Neem dan zeker eens een kijkje op overspannen of burnout of werkgeluk voor extra tips die je mogelijk zouden kunnen helpen op dit gebied.