Vijf tips voor een mooie tuininrichting

De lente en de zomer staan voor de deur en je bent niet tevreden met de tuin die je nu hebt. Je wilt planten en bomen kopen om de tuin te verbeteren en meer kleur te geven in de warme maanden, maar bent alsnog niet tevreden, omdat de inrichting er niet goed uitziet. Je zou niet weten wat je ermee wil doen, want het ligt aan veel factoren hoe je de inrichting van een tuin het beste kan inrichten. Je moet hierbij kijken naar de vorm. Heb je een brede, een smalle, een grote, een kleine of een meerdelige tuin. Vanuit daar moet je verder kijken en beslissen hoe je je tuin eruit wil laten zien. Deze tekst heeft hiervoor vijf tips voor je in petto.

Het ontwerp van de inrichting maken

De eerste hint is misschien  niet meteen iets wat voor de hand ligt, maar het is iets wat bij de meeste mensen wel degelijk werkt. Het is een goed idee om eerst het nieuwe tuinontwerp waar je aan denkt te schetsen op een stuk papier. Dit verbetert de visualisatie en stelt u in staat om snel te zien of u buitenruimte gebruikt en of dit zinvol is. Pak een stuk papier en teken de tuin op schaal. In je interieur kun je rekening houden met alle tuinmeubelen en (nieuwe) planten. Als je  iets nieuws wilt bouwen, creëren of planten, kun je aan alles denken wat je  nodig hebt, moet je bijvoorbeeld bomen kopen of bepaalde planten? Van hieruit wordt de tweede tip beschreven en dat is het advies dat je zoveel mogelijk onderhoudsvriendelijke planten aan moet schaffen, of een stuk betegelen wat het onderhoud ook minder maakt.

De functie van de tuin beslissen

Denk bij het herinrichten van  je tuin na waar je een tuintafel wilt plaatsen om je gezellige tuin maaltijd te organiseren en waar je een hoekje wil maken waar je lekker in kan lezen. Daarom is het raadzaam om  goed te overwegen welke tuinmeubelen geschikt zijn. Ga naar een grote, lange tuintafel met veel stoelen, of ga naar een ruime loungeset om de tafel bescheiden te houden. Let bij het ontwerpen van de tuin op de ligging van de tuin. Heb je de hele dag  zon of alleen ’s ochtends? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is het belangrijk om te beslissen welk materiaal je voor je tuin wil beslissen, aangezien dit de sfeer ook accentueert.

purple petaled flowers

Ruimte vrijmaken voor de opslag

Tot slot de laatste en misschien wel belangrijkste tip: zorg voor voldoende opbergruimte. Bij een onverwachte bui zou het ideaal zijn als de tuinkussens en alle toebehoren zo snel mogelijk vastgezet kunnen worden. Ook als je een kleine tuin of dakterras hebt,  is het een aanrader. Door dit op te nemen in de nieuwe tuininrichting, kun je altijd ontspannen, ook als de zomerse bui valt. Bovendien hoef je niet al je tuinkussens in je hut of in je woonkamer op te bergen. En als je je kussens goed opbergt, blijven ze veel langer mooi. Met deze tips kan het niet anders dan dat je tuin er spik en span uit gaat zien, met de precieze inrichting die je voor ogen had om je tuin optimaal naar je smaak te maken.