Volg de kieswijzer voor jouw interieur
Waar heel Nederland in de ban is van de aardverschuiving in het Nederlandse politieke landschap, heb jij wellicht soms hoofdbrekens over de veranderingen die jij voor je interieur in petto hebt. Je hebt vast ideeën zat waar het om meubels gaat, maar naar welke stijl gaat jouw voorkeur uiteindelijk uit? Welke kernwaarden passen bij welke trend? Wellicht dat deze korte kieswijzer je alvast een flink eind op weg helpt.
Organisch
Wie de woonstylisten naar Organisch vraagt, krijgt vaak als sleutelwoord ‘vriendelijk’ te horen. De populaire woonstijl dankt deze kwalificatie aan ronde en zachte vormen die knusheid en een behaaglijk gevoel uitstralen; perfect passend bij de afgelopen jaren waarin we (te) veel tijd binnenshuis moesten doorbrengen. Bij organische vormen kom je nauwelijks rechte lijnen tegen, omdat deze woonstijl zijn bron vindt in de natuur. Niet vreemd ook dat je dus natuurlijke materialen als leer, steen en hout veelvuldig tegenkomt bij organische meubels.
Minimalisme
Heel anders maar zeker niet minder populair, is een minimalistische inrichting. Het woord zegt het al; geen poeha of overbodige spullen maar vooral eenvoud en functionaliteit. Qua vormgeving zie je dat terug in strakke lijnen en qua kleurstelling zal neutraliteit de boventoon voeren. Wat overigens niet betekent dat je qua accessoires nergens kleuraccenten mag aanbrengen. De bewering dat minimalisme weinig comfort bevat, is een misvatting; lekker zitten in je stoel of bank staat ook bij de minimalistische meubels huizenhoog in het vaandel. Qua materialen zie je veel metaal, beton en glas terugkomen.
Maximalisme
Van het ene uiterste in het andere; maximalisme kenmerkt zich vooral door uitbundigheid! Extravagant wonen wordt het ook wel genoemd. Kleurrijk en vaak zeer gewaagd. Hoe je dat creëert? Door bijvoorbeeld meubels van totaal verschillende stijlen te combineren. Maximalisme is sowieso altijd een enorm kleurrijk geheel, misschien wel een beetje te vergelijken met het hippie-tijdperk. Qua inrichting is het vooral veel … schilderijen, kunstwerken en accessoires te over in deze woonstijl en denk je dat het een beetje ‘too much’ wordt? Dan ben je juist op de goede weg! Een goede tip; kies voor 60% een basiskleur in je interieur en combineer die met een tweede (30%) en eventueel derde kleur (10%). Anders kan extravagant overgaan in irriterend en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.
Natuur
De zwevende kiezer kan vanzelfsprekend ook ‘back to basic’ gaan en geheel in lijn met de maatschappelijke trends kiezen om de natuur in huis te halen. Een rustgevende woonstijl waarin natuurlijke materialen worden gekozen en zachte tinten worden gebruikt. Licht is een sleutelbegrip in deze trend en harmonie een bijna absolute voorwaarde. In een natuurlijk interieur is thuiskomen echt een stukje onthaasten – wellness bijna – het enige dat eigenlijk ontbreekt zijn de vogels die fluiten als de zon opkomt of ondergaat. De keuze voor een natuurlijk interieur past heel goed bij mensen die thuis willen onthaasten in de drukke levens die ze leiden.
Duurzaamheid
Zoals bij alle duurzame keuzes in het leven, begint een duurzaam interieur ook bij een stuk bewustzijn. Meubels in deze woonstijl kenmerken zich door een lange levensduur, weinig slijtage en duurzame productie. Die overwegingen kan je meenemen bij de aankoop van nieuwe meubels, maar zeker ook bij het upcyclen van bestaande meubels. Meubels die je al hebt of bijvoorbeeld via Marksplaats een tweede leven kan schenken door een likje verf, een nieuw stofje of andere aanpassing. Doordat je er zelf energie in steekt, wordt je nieuwe meubel echt eigen! Maar ook in de woonwinkel kan je prima terecht voor duurzame meubels. Vaak zijn deze dan gemaakt van gecertificeerd hout zoals teakhout of van gerecyclede materialen. Metaal is wellicht minder duurzaam, maar het gaat wel lang mee en is ook nog eens goed te recyclen. Zonder meer een verantwoorde keuze dus!