Waar gordijnen wel niet goed voor zijn
Dat gordijnen dienen om geen licht door te laten, weet iedereen. Echter zijn de andere voordelen van gordijnen nog vrijwel onbekend. Waarvoor dienen dakraam rolgordijnen op die stoffige zolderkamer bijvoorbeeld? Is het echt nodig om op de plek waar je bijna nooit kom gordijnen op te hangen? Om antwoord te geven op deze vraag, beschrijft dit artikel de voordelen en effecten van gordijnen die niet bij iedereen bekend zijn.
Sfeer
Ten eerste zorgen gordijnen natuurlijk voor sfeer. De kleur en stof van je gordijnen kan een grote rol spelen in de uitstraling van de kamer. Zo zullen dikke zwarte gordijnen een andere sfeer geven dan knalroze dunne gordijnen. Hierdoor is het dus belangrijk dat je de kleur en stof goed overweegt voordat je de nieuwe gordijnen aanschaft.
Isolatie
Ook zorgen gordijnen voor isolatie. Dit is dan ook een van de redenen waarom het goed is om op die stoffige zolderkamer gordijnen op te hangen. Dit bevordert namelijk de isolatie van de rest van je huis. Gordijnen kunnen in de winter namelijk warmte binnen houden, wat er ook voor zorgt dat je minder energiekosten betaalt. Dit is zeker mooi meegenomen nu de olieprijzen zo hoog liggen. Ook in de zomer zorgen gordijnen ervoor dat de hitte buiten het huis blijft. Zeker huizen met grote ramen kunnen erg veel last van de warmte hebben en zijn dan al snel blij met gordijnen die dit tegengaan.
Bescherming
Wat een ander voordeel aan gordijnen is dat het de meubels beschermt. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de kleur van de meubels vervaagt. Gordijnen zorgen ervoor dat de lichtinval minder sterk is en hiermee je meubilair minder snel verkleurt.
Lichtinval
Vind je gordijnen je kamer te donker maken? Dan kan je altijd kiezen voor duo rolgordijnen of jaloezieën. Hiermee kan je namelijk het licht regelen. Wanneer je wilt dat het volkomen donker is, draai je de latten omhoog of de stoffen over elkaar en wanneer je wilt dat het licht wordt, kies je ervoor meer licht door te laten. Op deze manier zorgen gordijnen ervoor dat niet alleen meubels en de energierekening in tact wordt gehouden, maar je ook licht door kan laten op de manier die jij het liefst ziet.