Waarom een monumentenmakelaar niet mag ontbreken bij de aankoop van een monument
Een normale makelaar inschakelen als je een monument wil kopen: doen, of niet? Er is geen reden om te denken dat een reguliere makelaar je in alle gevallen slecht gaat bijstaan in de aankoop van een monument, maar er zijn niet voor niks specialisten. Een monumentenmakelaar neemt namelijk een aantal zaken mee die andere makelaars vaak missen:
- hij weet dat waardebepaling anders werkt bij een monument
- hij weet welke restricties er zijn als het gaat om verbouwen
- hij weet hoe je gunstige hypotheken en leningen kunt krijgen
De voordelen van een monument
Het is natuurlijk prachtig om een monumentaal pand te kopen. Of het nu gaat om een woning of een kantoor: het is geweldig om telkens weer op een plek te mogen zijn met zo’n uniek uiterlijk en zoveel historische waarde. Het is waardevol om je ook te verdiepen in de geschiedenis van het pand zodat je weet wie er leefde en wanneer. Wonen in een monument kan echter ook financiële waarde met zich meebrengen. Een hypotheek kan je soms krijgen onder zeer gunstige voorwaarden mits je een monument koopt. Ook kun je soms andere leningen met voordeel afsluiten als je het geld gebruikt om een monument op te knappen.
De nadelen van een monument
Je bent in het opknappen vaak wel deels beperkt. Hoe erg je beperkt bent, hangt vaak af van het pand en in welke categorie van monumenten het valt. Het is namelijk niet zo dat elk monument hetzelfde is. Er zijn rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en nog een aantal uitzonderingen.