Waarom het verstandig is om zonnepanelen te plaatsen

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen op het dak van hun woning. Dit is zeker slim want zonnepanelen plaatsen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Hier kan je meer informatie vinden over welke voordelen het plaatsen van zonnepanelen heeft.

 

Het is op langer termijn goedkoop

Het is geen geheim dat het plaatsen van zonnepanelen prijzig kan zijn. De kosten lopen snel in de duizenden tot tienduizenden euro’s. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je wilt laten plaatsen. In de meeste gevallen heb jij je investering in de zonnepanelen binnen vijf tot tien jaar eruit. Na deze periode ben je letterlijk geld aan het verdienen want je bespaart enorm veel geld op jaar basis. Je kan ervoor kiezen om de opgewekte stroom te verkopen aan de energiemaatschappij maar het is verstandiger om een batterij aan te schaffen waar je de opgewekte energie kan opslaan. 

 

Je krijg subsidie 

Omdat we steeds voorzichtiger en zuiniger om moeten gaan met energie en het milieu, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk groene energie opwekken en steeds minder fossiele brandstoffen verbranden. Daarom geeft de overheid subsidie als je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Eerst kreeg je achteraf, na het plaatsen van de mooie zonnepanelen, subsidie. Dat is tegenwoordig veranderd. Je betaald nu namelijk 21% minder voor het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is de btw die je eigenlijk hoorde te betalen. Zo probeert de overheid zoveel mogelijk mensen over te halen om zonnepanelen aan te schaffen.

 

Zonnepanelen zijn eenvoudig te onderhouden

Zonnepanelen vergen zeer weinig onderhoud en zijn eenvoudig te onderhouden. Als de zonnepanelen niet hoog liggen, dan kan je enkele keren per jaar zelf schoonmaken. Als de zonnepanelen wel erg hoog liggen en je zelf het dak niet op durft te gaan dan kan je ze laten schoonmaken door een glazenwasser of een bedrijf die zonnepanelen plaatst. Het is namelijk belangrijk dat zonnepanelen wel eens schoongemaakt worden. Hierdoor kunnen de zonnepanelen meer warmte opnemen en aan de hand daarvan ook meer energie opwekken. 

 

Een complete dak van zonnepanelen 

Als je een eigen huis aan het bouwen bent of je bent je eigen huis grondig aan het verbouwen, dan kan je ervoor kiezen om van je complete dak een zonnepaneel te maken. Er bestaan namelijk speciale dakpannen waar een zonnepaneel in zit. Dakpannen met zonnecellen worden aan elkaar gekoppeld zoals een puzzel en werken op deze manier samen om zoveel mogelijk energie op te wekken.