Waarom ongedierte een probleem is

In de geschiedenis van de mensheid is er bijna niets dat zo constant aanwezig is geweest als ongedierte. Het lijkt soms wel alsof de gehele geschiedenis is een oorlog tussen mensen en ongedierte was. Vanaf het moment dat de eerste mensen graan gingen verbouwen was verlies van voorraad aan ratten een probleem. Ongediertebestrijding is dan ook een weinig geziene maar toch essentiële dienst. Het zorgt er niet alleen voor dat we niet omkomen aan alle ziektes die verspreid kunnen worden door ongedierte, maar het zorgt er ook voor dat onze gebouwen veilig blijven, want daar kan ongedierte ook flink wat schade aanrichten.

Ratten en elektriciteitskabels

Wanneer je aan ratten denkt denk je waarschijnlijk eerst aan ziekten zoals de zwart dood. Maar ratten zijn ook knaagdieren, wat betekent dat hun tanden constant doorgroeien. Om hun tanden op gepaste lengte te houden gaan ratten dan op harde dingen knagen. En laten elektriciteitskabels in de ogen van een rat ideaal zijn om tanden te slijpen. Meestal zal een rat die een kabel doorknaagt voor een storing zorgen, maar het geknaag kan er ook voor zorgen dat er brand ontstaat, zeker in oudere gebouwen is dit een aanzienlijk risico. Daarom moet je op het moment dat je merkt dat er ratten zijn voor adequate rattenbestrijding zorgen.

Houtworm: een ander gevaar voor jouw gebouw

Naast dat knaagdieren elektriciteitskabels door kunnen knagen bestaat er ook nog het risico dat de constructie van het gebouw het doelwit wordt van ongedierte. Houtworm, de larve van een keversoort, ziet in jouw dragende balken namelijk een heerlijke maaltijd. De houtwormen knagen zich een weg door al het hout dat ze vinden, en zorgen er tegelijkertijd voor dat het hout een groot deel van zijn stevigheid verliest. Hierdoor is er reparatie nodig om instorting te voorkomen. Makkelijker is natuurlijk om de houtworm door een bestrijdingsbedrijf uit te laten roeien.