Wat is een visgraat vloer en zijn er ook alternatieven?

Wie kiest voor bijvoorbeeld een houten vloer, komt voor een aantal keuzes te staan. Eerst moet je natuurlijk de soort vloer kiezen zoals massief hout, lamelparket of laminaat. Daarna moet je echter ook nog beslissen in welk patroon je de vloer wil leggen. Een visgraat vloer is een vloer die je kunt leggen als je de normale patronen niet interessant genoeg vindt. 

De traditionele manier

Doorgaans leggen we vloeren – met name houten vloeren – in de lengte of in de breedte. Dit is het gemakkelijkst en het staat eigenlijk altijd wel goed. Een erg grote kamer laat je kleiner lijken door de planken in de breedte te leggen. Andersom kun je een smalle kamer juist breder laten lijken door de planken in de lengte te leggen. Het is in ieder geval goed om daar rekening mee te houden als je een van deze soorten kiest. Er kan gelukkig ook nog meer.

De visgraat vloer

Wie het maar saai vindt om vloeren gewoon in de lengte of in de breedte te leggen, kan ook nog eens kijken of de visgraat vloer niet een goede optie is. De visgraat vloer is een vloer gelegd in een uniek patroon. Je hebt er niet een speciaal soort vloer voor nodig want het kan eigenlijk met alle vloeren die je in planken legt. Dus laminaat, parket maar ook massief hout kun je op deze manier leggen.

Wat is visgraat?

De visgraat vloer dankt zijn naam aan het feit dat het patroon een beetje doet denken aan een visgraat. Je zaagt relatief korte planken en legt deze haaks op elkaar in een punt. Je kunt dit in verschillende richtingen doen. Het geeft een kamer een uniek uiterlijk. Er zijn echter ook alternatieven, zoals de Hongaarse punt. Dat type vloer zien we steeds meer voorkomen, ook in Nederland.