Wat moet je doen bij een lekkage?

Een lekkage kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende waterleiding, waarbij vocht zichtbaar wordt in de vorm van gele plekken op wanden of het plafond. Die plekken ontstaan ook bij een regenpijp lekkage. Als gevolg hiervan trekt het vocht in de buitenmuur, waarna het steeds dieper in de wanden trekt. Uiteindelijk zie je de vochtschade op de binnenmuur ontstaan. Het herstel van een dergelijke schade kost vaak al snel meerdere weken tot zelfs maanden. Eerst moet het vocht uit de woning trekken, voordat begonnen kan worden aan het esthetische herstel van de wanden en plafonds. Een leiding lekkage kan voor nog meer problemen zorgen, als het vocht bijvoorbeeld in houten kastjes van de keuken trekt. Houtrot ligt hierbij op de loer. 

Zelf naar de bron van een lekkage sporen 

In sommige gevallen zal al vrij snel duidelijk zijn, wat de lekkage in huis veroorzaakt heeft. Denk bijvoorbeeld aan een leiding lekkage, welke het gevolg is van het boren in de wanden van je woning. Zonder gebruik te maken van een leidingzoeker, loop je het risico een leiding te raken. Zeker bij het gebruik van een klopboormachine is de kans op schade aan een waterleiding groot. Niet altijd is direct duidelijk wat de bron van de lekkage is. Een lekkende regenpijp is bijvoorbeeld veel minder makkelijk te herkennen. 

Voor een tijdelijke oplossing zorgen bij een lekkage 

Wanneer het je gelukt is om de bron van de lekkage te vinden, dan is het verstandig om voor een tijdelijke oplossing te zorgen. Zet bijvoorbeeld een teiltje onder de lekkende leiding, of probeer een lekkage af te dichten met duct tape. Houd er rekening mee, dat veel andere soorten tape niet sterk genoeg zullen zijn. Een alternatief is het gebruik van een lichtvochtige doek, welke je rondom de lekkende leiding kunt binden. Een tijdelijke oplossing is er voornamelijk op gericht om een verergering van de schade aan je woning tegen te gaan. Zoals reeds genoemd duurt het soms maanden tot vochtschade aan een wand of houtrot in houten constructies volledig hersteld is. Voldoende reden om een lekkage serieus te nemen. 

Lekdetectie laten uitvoeren door een specialist 

Mocht het niet gelukt zijn om de bron van een lekkage zelf te achterhalen, dan loont het om een lekdetectie uit te laten voeren. Verschillende partijen bieden deze dienst aan. Met professionele hulpmiddelen sporen zij de bron van een lekkage op. Denk aan het gebruik van een thermografische camera, een rookproef of bijvoorbeeld kleurstoffen. Ook ultrasone trillingen kunnen helpen bij het achterhalen van de bron van een lekkende leiding. Na afloop van zo’n lekdetectie ontvang je een uitgebreid rapport, waarin de locatie van de lekkage beschreven wordt. 

Loodgieter inschakelen voor het oplossen van een lekkage 

Overhandig dit rapport aan een loodgietersbedrijf, om de lekkage ook daadwerkelijk te laten verhelpen. Vaak doet een specialist op het gebied van een lekdetectie dat niet zelf. Loodgietersbedrijven werken tegenwoordig vrijwel standaard met een 24-uurs service. Zo ben je ervan verzekerd, dat je snel geholpen wordt bij lekkages.