Wat zijn de voordelen van een auto leasen?

Vervoer is een belangrijk onderdeel in ons leven. We gaan namelijk naar school, we gaan naar werk, we gaan de boodschappen doen en we gaan leuke uitjes ondernemen. Hoe we daar komen kan op verschillende manieren. In dit artikel kijken we naar het leasen van een auto en wat hier de voordelen en de nadelen voor zijn. Allereerst beginnen we met wat een lease nou eigenlijk inhoudt.

Wat is een lease?

Een lease is een lening die je aangaat voor een auto. Niet een lening waar je geld krijgt en dan met dat geld een auto koopt. Maar specifiek een auto krijgt en maandelijks een termijnbedrag betaalt voor het ´lenen´ van deze auto. Bij het lenen van deze auto betaal je niet alleen voor het lenen van de auto. Je betaalt ook voor de onderhoudskosten aan de auto, zoals APK, winter of zomerbanden en een kleine of grote beurt. Tevens betaal je je autoverzekering en ook enige andere dingen die te maken hebben met de auto. 

Persoonlijk versus Financieel

Een lease kun je op twee manieren aangaan. Allereerst kan je een auto persoonlijk leasen. Hiermee zal alles wat we bovenstaande hebben genoemd geregeld worden. Je bespreekt echter met degene die je de lease geeft hoeveel kilometers je mag rijden. De auto is namelijk niet van jou en hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer onderhoud de auto nodig zal hebben. Daarom zal het termijnbedrag ook afhankelijk zijn van hoeveel kilometers je gaat rijden.

Bij een financiële lease zal het net even anders gaan. Deze wordt namelijk aangegaan door je werkgever voor jou. Wanneer je werkgever bijvoorbeeld een volkswagen financial lease aangaat voor je, zullen alle kosten voor de volkswagen betaald worden door je werkgever. Vaak krijg je hierdoor geen reiskosten vergoeding meer. Ook kan je met bijvoorbeeld een audi financial lease een tankpas kunnen krijgen. Met een tankpas zul je onbeperkt kunnen tanken op kosten van de zaak. Dit is ideaal, vooral nu de benzine- en dieselprijzen zo fors zijn gestegen. 

Voordelen en nadelen van leasen

Er zijn voor elke lease wel voordelen en nadelen. Maar het grootste nadeel van een lease is dat je niet vrij kan rijden. Dit komt, doordat je je moet houden aan het aantal kilometers dat je hebt afgesproken. Dit geldt ook voor een financial lease. Vaak hoor je met een financial lease geen prive gebruik te maken van de auto. Dit is nadelig, omdat je dan alsnog een auto voor privé redenen nodig hebt. Sommige werkgevers geven echter geen maximum gebruik aan de kilometers of ze geven aan dat je een x aantal kilometers voor eigen gebruik mag gebruiken. De kilometers die je buiten je lease contract maakt noemen we overigens de bijtelling. De bijtelling moet na het einde van het contract betaald worden.

Daarnaast is het grootste nadeel van een lease auto dat de auto niet echt van jou is.

Er zijn wel veel voordelen aan het leasen van een auto. Alle kosten rondom de auto zal je maandelijks  in één bedrag betalen. Hierdoor is het regelen van je financiële zaken gemakkelijker. Ook is het fijn om te weten dat het onderhoud van de auto altijd geregeld zal worden.