Welk glas kies ik voor mijn huis?

Wanneer je een huis bouwt of renoveert, zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Naast de leidingen, elektriciteit, het dak en isolatie is het kiezen van het glas voor je ramen een ander belangrijk aspect. Glas zorgt namelijk voor de isolatie van je huis tegen het verliezen van warmte maar ook voor de geluidsisolatie. Hiernaast zorgt glas ook voor de lichtinval van je huis waardoor je minder elektriciteit nodig hebt om je huis te verlichten. Glas is dus een uiterst belangrijk element van je huis. Hierdoor is het net zo belangrijk om het juiste glas te kiezen. Of je nu kiest voor gehard glas of gelaagd glas, de keuze is belangrijk.

Waarom kiezen voor gehard glas?

Gehard glas is zeer sterk glas, zoals de naam al doet vermoeden. Dit glas is namelijk gemaakt door middel van een bepaald productieproces met hoge verhitting en sterke verkoeling waardoor het glas extra sterk wordt. Door deze sterkte is het glas zeer moeilijk om te breken wat zeer handig en geruststellend kan zijn wanneer je kinderen hebt die veel rondrennen en spelen binnen in huis. Stel dat het glas toch breekt, wat uiterst weinig voorkomt, zal het glas in zeer kleine stukjes breken waardoor er minder kans is dat men zich snijdt aan het gebrokkeld glas. Zo kunnen er al zeker geen diepe wonden ontstaan en ben je meer gerust dat je kinderen veilig zijn indien er iets gebeurt. Vooral bij glazen binnendeuren maar ook bij douchedeuren is dit glas dus interessant.

Is gelaagd glas een betere keuze?

Gelaagd glas bestaat uit verschillende lagen van glas zoals de naam al doet vermoeden. Door de verschillende lagen is er bij het geval van breken van het glas, geen of minder kans op het brokkelen van het glas. Het glas blijft namelijk intact op één laag waardoor het zeer interessant is te plaatsen bij glazen daken. Indien er namelijk een storm is met hagel of er valt een boom op het dak van je veranda, blijft het glas toch op dezelfde plaats wanneer het breekt. Zo voorkom je veel opkuiswerk maar voor een groot gevaar wanneer er personen of waardevolle dingen in de ruimte onder het glas staan.

Wanneer kies ik welk glas?

Gehard glas wordt het vaakst gebruikt binnen in huis. Voor meerdere situaties of zaken heb je namelijk sterk glas nodig maar niet per se gelaagd glas. Dit laatste is namelijk veel dikker door de verschillende lagen waardoor het vooral gebruikt wordt buitenshuis voor een extra goede isolatie effect naast het veilige gevoel na het breken van glas. Gelaagd glas wordt namelijk meer gebruikt voor serredeuren, ramen en daken van glas op veranda’s of tuinhuizen. Uiteraard bestaan er nog veel andere soorten types glas. Maar indien je sterk glas wilt, kies je best voor één van deze twee.

Kies voor optimale veiligheid

Dankzij deze nieuwe soorten glas, wordt veiligheid voorop gesteld. Het gebeurt namelijk vaak dat glas zeer broos is en makkelijk breekt. Vroeger brak glas zelfs wanneer je een deur of raam te hard toesloeg. Gelukkig is dit niet meer het geval en kan je zonder na te denken of je zorgen te maken genieten van je glazen ramen en deuren. Binnen én buiten.