Welke soorten vloerisolatie bestaan er?
Bij het isoleren van uw vloer is er de keuze uit diverse soorten materiaal. De diverse vormen van vloerisolatie hebben verschillende eigenschappen en kosten die daarbij horen. De isolatiewaarde kan verschillen, maar ook duurzaamheid, brandveiligheid en hoe eenvoudig het materiaal is aan te brengen. Welke isolatie het beste past bij uw vloer, vraagt meestal de inschatting van een specialist.
PUR schuim als vloerisolatie
PUR is een bekend kunststof isolatiemateriaal dat we ook veel tegenkomen in muren. PUR wordt aangebracht in de vorm van ingespoten schuim. Het wordt aan de onderkant van de vloer aangebracht, en indien mogelijk en gewenst, in de kruipruimte. PUR isoleert heel goed, maar is relatief duur om aan te brengen.
Jetspray
Jetspray wordt aangebracht aan de onderkant van de vloer, als een spray van minerale wol. Jetspray bestaat voor 80% uit gerecycled glas. Jetspray heeft een hoge isolatiewaarde, doordat het naadloos dicht aan de onderkant. Daarnaast is het opspuiten van jetspray snel en gemakkelijk, waardoor het relatief goedkoop is om aan te brengen.
Isolatiekussens in de kruipruimte
Als u een kruipruimte hebt, kunt u daarin isolatiekussens laten plaatsen. Dit zijn lichtgewicht kussens van polyethyleen of polyester die gevuld worden met twee of drie luchtlagen voor extra isolatie. Opblaasbare isolatiekussens isoleren zeer goed, zijn gemakkelijk aan te brengen, zijn onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur. Daar staat tegenover dat de materiaalkosten, ofwel de prijs per vierkante meter, relatief hoog zijn.
Isolatieplaten
Isoleren aan de bovenkant van de vloer gebeurt met isolatieplaten. Dat heeft veel voordelen, maar platen aanbrengen betekent ook dat er tussen de platen dunne naden en kieren kunnen ontstaan. Hier kan een kleine hoeveelheid warmte door ontsnappen. Er zijn veel verschillende soorten plaatisolatie. Hieronder ziet u twee van de meest voorkomende vormen van isolatieplaten.
Isoleren met glaswolplaten
Glaswol is een bewezen isolatiemateriaal, dat in we in plaatvorm in veel isolatietoepassingen tegenkomen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Naast een hoge isolatiewaarde kenmerkt glaswol zich door een hoge mate van brandveiligheid. Bovendien is het waterafstotend. Glaswolplaten zijn een isolatie van hoge kwaliteit en ook nog eens relatief goedkoop.
EPS-platen
EPS ( expanded polystyrene) is de chemische benaming van piepschuim. EPS kan onder andere in de vorm van isolatieplaten worden aangebracht. Piepschuim heeft als isolatiemateriaal veel voordelen. De isolatiewaarde is zeer hoog, maar EPS blinkt ook op het gebied van brandveiligheid uit. Het is waterafstotend en gaat lang mee. Bovendien is het goedkoop in materiaal en om aan te brengen.
Kruipruimte vullen met EPS-parels
EPS is makkelijk te verwerken en komt ook in andere vormen voor dan isolatieplaten. Een ander voorbeeld is isolatie met EPS-parels, die in de kruipruimte aangebracht worden. Met name door de vochtwerende eigenschappen van EPS is dit materiaal zeer geschikt voor in (vochtige) kruipruimtes. Piepschuim parels hebben echter minder waarde voor warmte-isolatie. Het materiaal is goedkoop, maar aanbrengkosten zijn afhankelijk van de aard van de kruipruimte.
EPS-chips
Een alternatief voor EPS-parels zijn EPS-chips. Piepschuim chips hebben dezelfde eigenschappen en toepassing als EPS-parels, maar een onregelmatige vorm. Net als parels worden ze gebruikt in kelders die gevoelig zijn voor vocht, en hebben ook minder isolatiewaarde. Parels en chips gaan drijven bij opkomend water in de kruipruimte, zodat de isolatiewaarde hetzelfde blijft.
Een isolatie expert inschakelen? Kijk op de website van Kooyisolatie uit Eindhoven.