Woning ontruiming na het overlijden van een dierbare: zo pak je dat aan!

Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, waar veel emotionele gezichtspunten en fysieke uitdagingen aan zijn gekoppeld. Een taak die vaak wordt onderschat en deels waargenomen als lastig is het leeghalen en ontruimen van een woning na het overlijden van iemand. Het kan een zware taak zijn, zowel emotioneel als fysiek, en er moeten stap voor stap vele beslissingen gemaakt worden zoals het proces om de woning te ontruimen.

Persoonlijke eigendommen

Om te beginnen is het belangrijk om te beslissen wat er mee moet worden gedaan. Er zullen waarschijnlijk veel persoonlijke eigendommen van de overledene aanwezig zijn in de woning. De familie, vrienden en nabestaanden zullen mensen zijn die zich zullen verantwoordelijk voelen om deze items te behouden. Neem daarom even de tijd om met elkaar te overleggen en te beslissen wie wat zal krijgen. Denk hierbij aan persoonlijke sieraden, kleding, kunstvoorwerpen, foto's, meubels en zelfs voedsel.

Wat kan weg en wat niet?

Bij een woningontruiming na overlijden is het ook belangrijk om een lijst te maken van alle items die je van het huis wilt verwijderen. Hierbij gaat het voornamelijk om items die niet persoonlijk waren voor de overledene. Dit kan alles zijn van meubels tot boeken, snuisterijen, elektronica en meer. Zorg ervoor dat alle items op de lijst worden gecategoriseerd in wat kan worden behouden, wat kan worden gedoneerd, wat kan worden verkocht en wat moet worden weggegooid. 

Het verzamelen van spullen

Uiteindelijk zal je alles wat je hebt besloten te bewaren, doneren of verkopen, moeten verzamelen. Denk hierbij aan meubels, kleding, boeken, documenten, enzovoort. Verzamel alles wat je van plan bent te bewaren in een aparte ruimte, zodat het makkelijk is om het te verplaatsen naar een nieuwe locatie. Verzamel alle items die je wilt doneren, verkopen of weggooien in verschillende dozen of kratten en plaats deze op een geschikte locatie. Uiteindelijk zal je de hele woning leeghalen en schoonmaken. Dit kan lastig zijn, dus neem de tijd om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld wordt.

Neem de tijd

Het leeghalen en ontruimen van een woning na het verlies van een dierbare is een tijdrovende taak. Neem daarom de tijd om ervoor te zorgen dat alles goed wordt geregeld en er geen dingen worden vergeten. Probeer ook oog te houden voor je emotionele toestand tijdens dit proces. Als je het te veel aankan, vraag dan om hulp of neem een pauze. De belangrijkste les is om voldoende rust te nemen, in plaats van alles in één keer te doen.