Zo kun je de maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Je wilt een huis kopen? Dat is een grote stap en een spannende. Er komt een hoop bij kijken. Allereerst moet je natuurlijk je maximale hypotheek berekenen, want de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt krijgen, bepaalt welk huis jij kunt kopen. Een berekening van een hypotheek gebeurt op basis van verschillende gegevens.

Het huishouden

Maximale hypotheek berekenen

Voor de berekening van een hypotheekbedrag maakt het nogal uit wat de samenstelling van je huishouden is. Zoek jij in je eentje naar een geschikte woning? Dan kom je er vrij gemakkelijk vanaf en hoef je alleen jouw eigen financiële situatie mee te nemen. Wil je echter een huis kopen met je partner? Dan is zijn of haar financiële situatie ook van belang voor de bepaling van het hypotheekbedrag. Daarnaast maakt het nog uit of je inwonende kinderen hebt en hoeveel.

Jaarinkomen en alimentatie

Maximale hypotheek berekenen

Uiteraard maakt je jaarinkomen ook uit voor de bepaling van de hypotheek. Op basis hiervan wordt gekeken wat jij maximaal kunt missen aan je hypotheek. Ook wordt er gekeken naar je soort dienstverband want iemand in loondienst met een vast contract wordt beschouwd als iemand met een meer betrouwbare financiële situatie dan een freelancer. Een freelancer heeft immers geen stabiel inkomen.

Als je partneralimentatie betaalt dan wordt dit weer afgetrokken van je jaarinkomen. Deze alimentatie betaal je immers vast over een specifieke periode en het heeft invloed op het bedrag dat je uit kunt geven aan andere zaken. Tot slot spelen schulden ook mee in de bepaling van het hypotheekbedrag.