Dozen kopen om de boel eens flink op te ruimen

We hebben in het afgelopen jaar allemaal enorm opgeruimd in huis. Weet je nog van de rijen voor de vuilstort aan het begin van de eerste lockdown? Maar we waren alweer net zo snel weer "gewoon" thuis aan het werk. En toen bleef de rest nog liggen. Op de een of andere manier lijken dat altijd wel papieren te zijn. Papieren die je nog moet uitzoeken of die je moet vernietigen. In ieder geval moet je er iets mee. Dan is nu het moment: dozen kopen en die stapels papier te lijf gaan. Natuurlijk ga je geen dozen kopen om je papier in aan de weg te zetten, je koopt dozen om de papieren die je wilt bewaren goed op te bergen.

Dozen kopen om je archief netjes te krijgen

We hebben allemaal wel stapeltjes papieren in huis liggen. Rekeningen, garantiebewijzen, tekeningen van de kinderen. En oud papier, veel oud papier. Je zult dus echt even de tijd moeten nemen om je papieren uit te zoeken. Dozen kopen is een goede eerste stap. Bestel archiefdozen online en begin. Maak stapeltjes "bewaren", "misschien" en "weg". Dan ga je eerst het stapeltje "weg" door. Kunnen deze papieren zo in een doos aan de weg, dan ben je snel klaar. Zit er vertrouwelijke informatie tussen, zoals bankafschriften, dan kun je deze versnipperen. Dat ruimt alvast lekker op.

Dan het volgende stapeltje

Het volgende stapeltje is het stapeltje "misschien". Kijk kritisch naar ieder papier en verdeel de papieren weer in twee stapeltjes: "bewaren" en "weg". Heb je alle papieren goed doorgekeken? Ruim dan eerst weer het stapeltje "weg" op. Dan is dat maar klaar. Dan komt het sorteren van het stapeltje "bewaren". Leg belastingpapieren, verzekeringspapieren, kindertekeningen, garantiebewijzen, facturen en brieven allemaal op een eigen stapeltje. Per stapel leg je dan de papieren op volgorde. De oudste onderop. En dan komen de dozen die je gekocht hebt van pas: schuif ieder stapeltje in een eigen doos en zet goed op de zichtkant wat er in zit. 

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd

En dus is dit het ideale moment om deze klus te klaren. Je gaat dan met een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd het nieuwe jaar in. Een nieuw jaar waarin we, hopelijk, weer terug gaan naar "normaal". Een jaar waarin je geen tijd meer hebt voor deze, toch wel belangrijke, klussen. Je zult erg tevreden zijn over jezelf en het opruimen, zeker in het begin van het jaar, goed kunnen bijhouden.