Waarom de gashaard de sleutel is tot sfeer en gemak

Wat is een gashaard nou precies?

Ja, wat is een gashaard nou precies? Een gashaard is een haard die op gas brandt in plaats van op hout. Dat klinkt natuurlijk heel makkelijk maar daar wordt u niet heel veel wijzer van. In dit artikel ga ik u daarom verder inwijden in de wereld van de gashaarden. En wees voorbereid want voor u het weet heeft u er zelf één aangeschaft!

Zoals ik al zei is een gashaard een haard die op gas brandt in plaats van (zoals dat met houtkachels het geval is) hout. Dit betekent dat de haard warmte en een vuurzicht produceert net als een houtkachel maar dan met het verbranden van aardgas. Aan de binnenkant van de haard zit vuurvast steen dat de buitenkant van de haard beschermt tegen de opgewekte hitte. Dit steen absorbeert de warmte en zorgt er in principe voor dat de warmte niet door het rookkanaal naar buiten verloren gaat.

Voor de mensen onder ons die niet zijn gezegend met een schoorsteen of afvoer en wel graag willen genieten van de sfeer en de warmte die een haard biedt, is er ook keuze uit gashaarden die zonder afvoerkanaal of rookkanaal kunnen functioneren. Een haard zonder afvoer is altijd voorzien van een katalysator waardoor de verbrandingsgassen worden geneutraliseerd. Ja, zult u zeggen, maar is dat wel veilig dan? Straks gaat er iets fout! Nou, ik kan u vertellen, deze haarden zijn stuk voor stuk allemaal zo veilig als het maar kan! De afvoerloze haarden hebben een beveiligingssysteem die ervoor zorgt dat de haard automatisch wordt uitgeschakeld als de hoeveelheid zuurstof in de kamer onder een bepaald niveau zakt. U hoeft u dus niet druk te maken over uw veiligheid!

Sfeer en gemak

Een haard staat vrijwel altijd garant aan sfeer. Het leuke aan een gashaard is dat deze vrijwel overal kan worden geplaatst; in de keuken waar u lekker kunt koken met een prachtig vlammenspel als uitzicht, in de kamer waar u op uw favoriete bank kan genieten van de warmte, bij de eettafel om sfeervol te eten, in de slaapkamer voor een romantische sfeer en ga zo maar door! Zoals u al wel gemerkt heeft kan een gashaard vrijwel overal worden geplaatst!

Het schoonmaken van een haard is jammer genoeg niet zo sfeervol. Meestal gaat dit gepaard met handen vol roet en een zwarte snoet. Een enorm voordeel van een gashaard is daarom ook dat er geen aslade hoeft te worden geleegd en dat er geen hout hoeft te worden gehakt om de haard te laten functioneren zoals het hoort. Alles kan met één druk op de knop en dat zorgt voor heel wat gebruiksgemak. Vooral als u na een drukke werkdag thuiskomt en geen zin heeft om uw haard helemaal aan te steken of als u al wat ouder bent en het allemaal net niet zo goed meer lukt, is een gashaard een hele uitkomst.

Wel belangrijk is het onderhoud van een haard. Omdat je niet goed ziet wanneer een gashaard echt vies is, is het lastig om te zien wanneer de haard moet worden schoongemaakt. Maar dit is wel elk jaar hard nodig om de haard goed te laten functioneren. Als er namelijk stof in de haard gaat zitten gaat de haard steeds minder goed branden. Maar in tegenstelling tot een houthaard is hoeft de gashaard gemiddeld één keer per jaar worden schoongemaakt. Dat is dus weer een bijkomend voordeel!

Al met al zorgt een gashaard dus voor veel gemak en veel sfeer. Een haard is sowieso altijd een mooie blikvanger in een huis maar een gashaard is over het algemeen toch wel gebruiksvriendelijker dan een houthaard. En dankzij de enorme keuze aan haarden is er voor ieder wel wat wils! Neem eens een kijkje in de collectie van Haardenexpert. Haardenexpert heeft een heel groot aanbod aan gashaarden en de bekwame experts geven u uitstekend advies over welke gashaard er in uw woonkamer past.

Ontzettend veel keuze in gashaarden

Er zijn heel veel verschillende soorten gashaarden. Je hebt gashaarden waar u dwars door heen kan kijken (de zogenaamde doorkijkgashaarden), prachtige ingebouwde gashaarden, gashaarden met verschillende soorten branders, gashaarden met kiezels of houtblokken maar ook de buitengashaard. Met een buitengashaard kun je werkelijk alle kanten op. In de winter geeft hij lekker veel warmte en kun je een echte warme, gezellige sfeer creëren. Aan de andere kant is de buitenhaard in de zomer ook ideaal! Er zijn namelijk verschillende gashaarden waarop u daadwerkelijk kunt BBQ-en. En wat is er nou zomerser dan een BBQ?!

Nu zijn er mensen die beweren dat een gashaard niet zo mooi vuur geeft als een echte houthaard. Smaken verschillen natuurlijk maar tegenwoordig is een gashaard bijna niet meer te onderscheiden van een houthaard. Dit komt door alle moderne technologische snufjes die zijn aangebracht waardoor de haard een levensecht vlammenspel creëert.

Mocht u nou nog niet overtuigd zijn van de charme en het gemak van een gashaard, dan kunt u natuurlijk altijd terecht bij Haardenexpert voor een groot aanbod in allerlei andere soorten haarden. Elk met zijn eigen voordeel natuurlijk, maar daar kunnen de experts van Haardenexpert u vrijblijvend over inlichten!