Het gebruik van de led spot

Dat er tegenwoordig steeds meer led spot worden gebruikt is niet voor niets. Tegenwoordig wordt er veel gekeken naar het milieu en de kosten die we moeten betalen voor het energieverbruik. Gloeilampen die veel werden gebruikt, verbruikten veel energie. Dat is niet alleen slecht voor onze portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Door het besef dat we onze natuur moeten beschermen, mogen er geen gloeilampen meer verkocht worden. Daar zijn de energiezuinige lampen voor in de plaats gekomen. Het is al vanaf 1 september 2012 verboden om nog gloeilampen in de Europese Unie te verhandelen. Het werd wel gedoogd dat winkeliers hun voorraad aan lampen op mochten maken, maar die zijn nu zo langzamerhand allemaal wel verkocht. Daarom kun je de gewone gloeilampen niet meer kopen. Het zijn tegenwoordig vooral de led inbouwspots en de ledverlichtingen die gebruikt worden. De ledlampen besparen 90% op de energiekosten ten opzichte van de gloeilampen.

De voordelen van ledlampen.

Een led spot verbruikt veel minder energie dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Het aantal uren dat een led spot brandt, is vele malen groter dan van een gloeilamp. In de praktijk zal een led inbouwspots ongeveer 50.000 uur branden en een gloeilamp maar 1000 uur. Een lamp zal niet zo vaak vervangen hoeven te worden. Dat is belangrijk als we kijken naar de verlichting in bedrijven, kantoren en dergelijke. Een ander belangrijk voordeel van een led spotjes is dat hij geen opstarttijd nodig heeft. Op het moment dat je de schakelaar omzet, geeft een led verlichting licht. Een spaarlamp zal eerst even moeten branden om de juiste verlichtingssterkte af te kunnen geven. Led spotjes kunnen tegenwoordig in bijna alle kleuren geleverd worden en zijn dus daarom goed toepasbaar voor reclamedoeleinden.

De nadelen van de led spot

In de beginperiode was een led spot zeker niet geliefd. Op de eerste plaats waren led inbouwspot duurder in aanschaf dan andere lampen. Ook verspreide de led in het begin geen prettig licht voor het menselijk oog. Ook dat is tegenwoordig opgelost. Je kunt tegenwoordig led spotjes kopen die bijna alle kleuren kunnen uitstralen. Ook konden de led spotjes niet gedimd worden. Er zijn nu tegenwoordig ook al led spotjes verkrijgbaar die gedimd kunnen worden en dus ook prettig gebruikt kunnen worden in een huiskamer.

Toepassingen

In eerste instantie werden ledverlichtingen voor gebruik in een huiskamer gemeden. Dat kwam, omdat de eerste lampen een sterk wit licht uitstraalde. Ook waren er maar een soort lampen te verkrijgen. Dat is nu echt wel anders. Tegenwoordig bestaan led spotjes in vrijwel alle soorten, maten en tinten. De spotjes zijn tegenwoordig zo gemaakt dat ze praktisch aan alle menselijke behoeften kunnen voldoen. De led inbouwspots kunnen enkelvoudig gebruikt worden, maar ook als een ledstrip. Een ledstrip kan gebruikt worden als een koofverlichting of als een bijverlichting onder een kast. Een ledstrip wordt vaak aan een zijde voorzien van een plakrand.

Badkamer met led spotjes

Ook een led spot wordt tegenwoordig veel toegepast. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan het opnemen van led spotjes in een badkamer. De badkamer spotjes kunnen goed worden gebuikt in een moderne badkamer. De spotjes in de badkamer kunnen als led inbouwspots worden weggewerkt in een badkamermeubel. In veel gevallen worden de led spotjes in een badkamer aangesloten op een transformator, zodat er van een veilige spanning gebruik wordt gemaakt. De toepassingen zijn onuitputtelijk. Doordat ze gedimd kunnen worden, worden ze op veel plaatsen toegepast.

Veiligheid

Led verlichting worden ook gebruikt voor de veiligheid. We kunnen nu de hele nacht de led spotjes buiten laten branden waardoor potentiële inbrekers wel op zullen passen. Ze willen niet in het licht staan. Ze verbruiken tijdens het branden weinig energie. Wanneer daarbij ook nog een beveiligingscamera is geplaatst, zullen inbrekers wel oppassen om in het licht gefilmd te worden . Ze worden dan gemakkelijk herkend, waardoor de politie de inbreker kan achterhalen. Buiten kun je ook ledstrips gebruiken voor de veiligheid. De RGB eb de RGBW strips zijn waterproof IP65. De RGB ledstrips zijn waterdicht IP68. Rondom de strip is een kunststof coating aangebracht. Ze kunnen dus buiten afgeschermd gebruikt worden. De lengte waarin de strips verkrijgbaar zijn, bedraagt vijf meter. Aan het eind zit een koppelstuk waardoor de lengte gemakkelijk uitgebreid kan worden. Om het goed waterdicht te maken moet je het afkitten. De RGB ledstrips zijn verkrijgbaar in warm wit licht, maar ook als gekleurd licht. De ledstrips kunnen tegenwoordig ook gedimpt worden waardoor het ook buiten te gebruiken is als sfeerverlichting.

Terreinverlichting

Het was altijd een groot probleem om een terrein te verlichten. Door nu veel lichtpunten te maken die van led spot zijn voorzien, is het gemakkelijker geworden en ook betaalbaar. Het is alleen de aanschaf die het nog duur maakt, maar wanneer de ledverlichting geplaatst is, heeft men er alleen maar voordeel van.

Led spotjes of spaarlampen

Er zijn nog steeds veel mensen die twijfelen wanneer ze verlichting aan moeten schaffen of ze spaarlampen of led inbouwspots willen gaan gebruiken. De spaarlampen en led spotjes zijn beiden zuiniger dan de gewone gloeilampen. Wanneer je een lamp vergelijkt met een gloeilamp kun je zeggen dat een spaarlamp ongeveer 5x minder energie verbruikt dan een gloeilamp. Dat is een hele verbetering. Maar wanneer de led spotjes van tegenwoordig bekijkt, kun je zeggen dat deze weer een stuk zuiniger is dan de spaarlamp. Ook gaat een led verlichting langer mee dan een spaarlamp. Omdat de ontwikkeling van de led spot in het begin moeilijk was, werd in het begin de spaarlamp nog veel toegepast. Nu niet meer. De led spot is nu ook beter bestand tegen de winterse kou dan een spaarlamp. Daarom kunnen led spotjes goed buiten gebruikt worden.

De spaarlampen hebben een levensduur van 10.000 branduren. Wanneer we naar de prijs kijken kunnen we zeggen dat de kosten van led spotjes vergelijkbaar zijn met die van spaarlampen.

Op een lamp en op de verpakking staat het vermogen van de lamp in W (Watt). Hoe hoger het vermogen van een lamp is, hoe meer licht hij zal uitstralen. Een led spot met een vermogen van 3 Watt zal dezelfde hoeveel licht uitstralen als een gloeilamp van 35W. Op vergelijkingslijsten kan de lichtintensiteit van verschillende lampen met een bepaald vermogen met elkaar vergeleken worden.

Conclusie

Tegenwoordig kun je voor een verlichting, zowel voor binnen als buiten, een ledverlichting gebruiken. Het voordeel is dat ze weinig elektrische energie verbruiken en dat ze in praktisch alle kleuren verkrijgbaar zijn. Ook doordat ze tegenwoordig dimbaar zijn worden ze vaak als binnenverlichting gebruikt. Omdat er vaak spotjes worden gebruikt in huis zijn ze goed toepasbaar als led inbouwspots. Je kunt er een accent verlichting in de woonkamer mee aanbrengen waarbij een bepaald voorwerp of schilderij verlicht moet worden.